Een ziekenhuisbed opmaken doe je zo

Smulders Textiel

[Partner Content] Het welzijn van de patiënt staat altijd centraal in de zorg. Een comfortabel en goed opgemaakt ziekenhuisbed draagt bij aan het welbevinden van de patiënt. Het geeft hen het gevoel van zorg en aandacht, wat op zijn beurt een positieve invloed kan hebben op hun gemoedstoestand en herstel.

In het ziekenhuis streven we ernaar om het opmaken van het bed zo zorgvuldig mogelijk te doen, met aandacht voor het comfort en de behoeften van de patiënt. Er zijn handige tips en technieken die we kunnen gebruiken om dit proces vlot en efficiënt te laten verlopen, zonder afbreuk te doen aan het belang van het welzijn van de patiënt. Op deze manier kunnen we een gastvrije en comfortabele omgeving creëren die bijdraagt aan een positieve ervaring voor de patiënt tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

  1. Doe vooraf een vragenronde

Overleg als eerste met de patiënt over het opmaken van het bed en of hier nog behoeftes of wensen bij zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld een voorkeur uitspreken voor een strak opgemaakt bed, of juist voor een losser opgemaakt bed. Ook komt het regelmatig voor dat een zorgvrager vraagt om een extra kussen om lekkerder te liggen.

  • Leg alles van te voren klaar

Door voor het opmaken van de bedden alle benodigdheden uit de kast te halen en deze op de juiste plekken neer te leggen hoef je niet telkens op en neer te lopen om nieuw beddengoed te pakken. Bereken dus van tevoren – op basis van je gesprekken – al hoeveel je overal van nodig hebt en leg de moltons, lakens (hoeslakens worden doorgaans niet gebruikt), kussenslopen en dekbedovertrekken alvast neer bij de patiënten.

Houdt ook de wasmand in de buurt zodat je het vuile beddengoed makkelijk kunt afvoeren.

  • Hoe ga je aan de slag?

Vraag toestemming aan de patiënt om de hoofdsteun en de beensteun naar beneden te brengen. Haal het bovenlaken en de deken of het dekbed weg. Maak het onderlaken los en vraag de zorgvrager om zich op de zij te draaien, met de rug naar je toe. Het is prettig als de zorgvrager zich aan het bedhek kan vasthouden. Zorg ervoor dat aan jouw kant het bedhek naar beneden is.

Rol het onderlaken en alles wat erop ligt (bijvoorbeeld een extra steeklaken) naar de zorgvrager toe. Maak het schone laken vast in de hoeken. Plaats daarop alles wat onder de zorgvrager hoort, bijvoorbeeld een steeklaken. Rol ook dit laken naar de zorgvrager toe. Controleer het matras en veeg er eventueel met een doekje overheen.

Pak het schone laken en stop dit aan de boven- en onderkant in aan de schone kant van het matras. Vouw het laken en eventueel het steeklaken naar de zorgvrager toe. Doe het bedhek omhoog, loop om het bed en doe aan de andere kant het bedhek omlaag. Vraag de zorgvrager om naar de schone kant van het bed te rollen.

Verwijder vervolgens het vuile beddengoed en plaats het in de wasmand. Trek de schone lakens onder de zorgvrager vandaan en maak ze goed en strak vast. Vraag de zorgvrager om terug te draaien en controleer en/of vraag of hij of zij comfortabel ligt. Het bovendek kan op het bed gelegd worden. De beensteunen en hoofdsteunen kunnen weer omhoog worden gezet zoals gewenst door de zorgvrager. Zorg ervoor dat na afloop de bedhekken weer naar beneden zijn.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.