Wat zeggen de Vlaamse politieke partijen over zorgthema’s?

stemtest

Weet je nog niet op welke partij je straks moet stemmen? Eens kijken waar de Vlaamse politieke partijen zich bevinden op vlak van belangrijke zorgthema’s, kan interessant zijn. Daarom lanceert Samana de handige stemtest StemZorgvuldig.

Waar positioneren de Vlaamse politieke partijen zich wat betreft belangrijke zorgthema’s? Dat brengt de stemtest StemZorgvuldig nauwkeurig en neutraal in kaart. Een aantal zaken vallen op.

Euthanasie voor mensen met dementie?

Vlaams Belang en N-VA zijn tegen een hoger loon voor verpleegkundigen. Ze zijn ook tegen praktijktesten om discriminatie van mensen met een handicap op te sporen, en voor strengere controles op mensen die een ziekte-uitkering ontvangen.

Vlaams Belang en N-VA zijn ook de erkenning van meer centra voor transgenderzorg, en tegen de bespreekbaarheid van homoseksualiteit in woonzorgcentra. Ook is Vlaams Belang, als enige partij, tegen de mogelijkheid van euthanasie voor mensen met dementie. De partij verzet zich ook tegen het optrekken van de abortustermijn van 12 naar 18 weken. Ook N-VA en CD&V zijn tegen die optrekking.

Verder blijkt PVDA de enige partij te zijn die het herfederaliseren van de gezondheidszorg genegen is. CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn daarentegen voor een verdere opsplitsing van de gezondheidszorg.

In het programma van N-VA valt op dat er een grote focus is op besparen. De partij is het oneens met het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg als dat het begrotingstekort vergroot. Ook pleit N-VA voor degressieve invaliditeitsuitkeringen, en wil ze de budgetten voor zwaar zorgbehoevenden niet laten stijgen met de lonen. “Die besparingslijn is bij N-VA dus nog sterker aanwezig dan bij Open VLD, maar beide partijen zijn wel voor een lagere groeinorm in de gezondheidszorg en tegen het optrekken van invaliditeitsuitkeringen boven de armoedegrens”, stelt Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen (VUB) vast, die de stemtest wetenschappelijk uitwerkte.

Ook veel gelijkenissen

Hoewel er aanzienlijke verschillen zijn, zijn er ook best wat stellingen waarover partijen het eens zijn, zoals dat elk bezoek aan de psycholoog maximum 11 euro mag kosten, er één loket voor zorg moet komen dat de bestuursniveaus overstijgt. Ook vinden alle partijen dat De Lijn meer middelen moet krijgen om bushaltes toegankelijk te maken voor minder mobiele mensen. Ook is iedereen het oneens met zoveel mogelijk privatisering van de zorg.

“Het valt op dat veel stellingen waarover eensgezindheid is, toch nog geen beleid zijn geworden”, zegt professor Sinardet. “Dit zijn dus zaken die in theorie makkelijk kunnen uitgevoerd worden na de verkiezingen, tenminste als partijen het ook belangrijk vinden”.

StemZorgvuldig is een initiatief van Samana, dat wetenschappelijk begeleid werd door professor Dave Sinardet (VUB), en ontwikkeld en begeleid werd door Tree Company.

Doe de stemtest op www.stemzorgvuldig.be.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.