Werken in woonzorgcentra Motena mag voortaan in eigen kledij

De W van werkkledij (12)

Medewerkers van de woonzorgcentra van Motena hebben voortaan de keuze: werken in een nieuw uniform, of je eigen kledij. Op deze manier wil de zorgorganisatie de huiselijkheid in de woonzorgcentra verhogen, én de focus op verschillende functies verleggen naar de gemeenschappelijk taak van ‘zorg verlenen’.

Motena heeft vier woonzorgcentra: Sint Henricus, Ter Berken, De Waterdam en De Zilverberg. In deze zorgorganisaties kunnen medewerkers voortaan kiezen om te werken in eigen kledij. “We zetten sterk in op de ‘welkomstgedachte'”, verklaart voorzitter Bart Wenes. “En dat geldt ook voor onze medewerkers. We willen dat ze ook zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. Anderzijds is het ook een meerwaarde voor de bewoners, want dit verhoogt de huiselijkheid.” Bovendien wil het woonzorgcentrum zo meer focus leggen op het gezamenlijke doel, namelijk het bieden van optimale zorg, in de plaats van de individuele functies.

Maar wat met hygiëne en veiligheid? “We hebben deze beslissing niet van vandaag op morgen genomen. Er ging een intens proces aan vooraf”, klinkt het. “We deden ook een grondig onderzoek bij bewoners en medewerkers, en doorliepen eerst een testperiode.” Daarnaast werd ook nieuwe werkkledij ontworpen, samen met een specialist. Het resultaat zijn eigentijdse en comfortabele ontwerpen. De klassieke witte schort is er niet meer.

Concreet werd voor alle zorg- en schoonmaakmedewerkers een jasje en een broek ter beschikking gesteld vanuit het woonzorgcentrum. Het dragen van eigen kledij wordt maximaal gestimuleerd. “Het dragen van het jasje en de broek is echter een mogelijkheid die we aanbieden en zeker geen verplichting. Ook een combinatie is mogelijk, zoals bijvoorbeeld het dragen van een eigen broek in combinatie met een jasje van het woonzorgcentrum of omgekeerd. We geloven immers dat medewerkers die zich goed voelen in hun kledij dit ook uitstralen naar onze bewoners.”, besluit voorzitter Bart Wenes.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.