Verpleegkundigen betrokken bij ontwikkeling hulpmiddelen

Elektrische stoel hulpmiddelen

Een patiënt op intensieve zorg rechtop zetten of van lighouding wisselen, is voor verpleegkundigen fysiek belastend. Daarom zet GZA Ziekenhuizen voortaan nieuwe hulpmiddelen in, en de verpleegkundigen werden betrokken bij de ontwikkeling van ervan.

Patiënten op de dienst intensieve zorg zijn doorgaans bedlegerig, immobiel, soms (deels) verlamd, en/of liggen aan een beademingstoestel. Dat maakt het niet makkelijk om iemand van lighouding te wisselen of rechtop te zetten, al is dat omwille van het risico op doorligwonden of drukletsels wel noodzakelijk. Om die reden investeert GZA Ziekenhuizen in innovatieve hulpmiddelen.

Geen tillift nodig

Zo is er een nieuwe, elektrische zetel die patiënten de mogelijkheid biedt om sneller en beter rechtop te zitten. De zetel, genaamd Sydney GoFlat, werkt met een afstandsbediening. De armleuningen kunnen volledig horizontaal en op gelijke hoogte met het bed geplaatst worden, waardoor de verpleegkundige de patiënt makkelijk en ergonomisch kan verplaatsen, zonder tillift. Een lijn geeft aan waar de heup moet komen. Ook de voetplank is verstelbaar in hoogte – belangrijk voor de preventie van drukletsels.

Het speciale schuimmateriaal van de zitting zorgt voor een betere verdeling van de druk en is luchtdoorlatend, om het microklimaat te reguleren en ervoor te zorgen dat huid niet te vochtig wordt. Bovendien kan de stoel in verschillende posities gezet worden voor een betere bloedcirculatie.

“Het team intensieve zorg was na de testfase erg enthousiast. De feedback van verpleegkundigen werd gebruikt om de zetel nog verder te verbeteren en finetunen. De zetel zorgt ervoor dat patiënten die bedlegerig zijn, vroegtijdig rechtop kunnen zitten en sneller starten met bewegen, wat bijdraagt tot een snellere revalidatie”, klinkt het bij PRS Medical, de leverancier.

Kussen op perslucht

Een tweede hulpmiddel waar het Antwerpse ziekenhuis op inzet, is een kussen op perslucht. Dat kan helpen om buikventilatie mogelijk te maken. “Als alternatief op het plaatsen van kussens onder het bekken en de onderbenen, kwam ons team op het idee om te werken met een cilindervormig kussen dat onder de alternerende matras klaarligt en dat je kan opblazen met perslucht zodra het nodig is om een patiënt in buikligging te leggen”, vertelt Jan Vosters, hoofdverpleegkundige intensieve zorg op campus Sint-Vincentius. “Dat is minder arbeidsintensief voor onze verpleegkundigen en zo blijft ook de functie van de alternerende matras behouden, die zorgt voor decubituspreventie. Als er kussens bovenop de matras liggen, valt die functie grotendeels weg.”

Het kussen werd ontwikkeld door Ergotrics, die al enkele hulpmiddelen op de markt heeft die door middel van perslucht de positie van de patiënt optimaliseren. Naar het idee van het team ontwikkelden zij eerst een prototype en vervolgens de finale versie van de Morpheroll, die het ziekenhuis in maart dit jaar in gebruik nam.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.