Een studie van UZ Leuven brengt voor het eerst de langetermijneffecten van radiotherapie op het ongeboren kind in kaart. Goed nieuws: kankerbestraling blijkt onschadelijk te zijn.
Tot op vandaag hadden specialisten geen langetermijngegevens over het effect van radiotherapie tijdens de zwangerschap. Er was in de medische wereld heel wat discussie over de veiligheid ervan. Nu is er voor het eerst een studie die aantoont dat een foetus blootgesteld aan radiotherapie daar geen gevolgen aan ondervindt op lange termijn. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie in plaats van op theoretische modellen”, vertelt hoofdonderzoeker professor dokter Frédéric Amant.
Tot op heden bestond er geen gelijkaardige studie. Artsen baseerden zich op de info die er wél voor handen was, zoals cijfers over straling na nucleaire rampen en de impact daarvan op de bevolking. Daarom kozen artsen vaak het zekere voor het onzekere en gaven ze er de voorkeur aan om een zwangere moeder met kanker géén bestraling te geven. Uiteraard met alle mogelijke gevolgen voor de slaagkansen van een kankerbehandeling.
Een grensverleggend onderzoek
Daar komt nu verandering in. De Leuvense gynaecoloog dokter Frédéric Amant en zijn team onderzochten tussen 2005 en 2023 43 kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een kankerbestraling kregen. Het gaat om kinderen van uiteenlopende leeftijden. Het onderzoek was een combinatie van intelligentietesten, aandachts- en geheugenonderzoek, medisch onderzoek, gedragstesten en vragenlijsten voor de ouders.
De resultaten van de studie zijn duidelijk: kinderen die prenataal aan radiotherapie werden blootgesteld, vertoonden op lange termijn geen verschil op neurocognitief, psychosociaal of fysiek vlak in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Zolang bepaalde veiligheidsdrempels niet worden overschreden, lijkt radiotherapie van het bovenlichaam tijdens de beginperiode van de zwangerschap niet schadelijk te zijn voor het ongeboren kind.
Deze nieuwe studie is op de eerste plaats een geruststelling voor zwangere moeders: als zij getroffen worden door kanker en gebaat zouden zijn met een bestraling, hoeven ze niet te vrezen voor het gevolg op hun ongeboren baby”, zegt dokter Amant. “Omdat de nood aan bestraling bij een zwangere moeder vrij zeldzaam is, waren er geen gegevens over de langetermijngevolgen voor het kind. Daarom waren er veel verschillende richtlijnen en procedures, die van land tot land en van ziekenhuis tot ziekenhuis verschilden. Onze studie zal nu internationaal artsen helpen die een beslissing moeten nemen over het al dan niet geven van radiotherapie.”
LEES MEER OP INFUUS.BE
- Dokters van de Wereld lanceert ‘solidaire zeep’ voor mensen in nood
- Maarten en Helder Vanneste, vader en dochter samen aan het werk in WZC Het Heiveld
- “De zorgsector mag best wat stoer en stout zijn”
- Neos vzw lanceert ‘pil tegen eenzaamheid’
- MoMu en WZC Immaculata lanceren tactiel traject voor personen met dementie