Financiering voor zorgteams voor jongeren met kanker

AYA referentieteams

Vanaf 1 december 2023 ontvangen AYA-referentieteams, die adolescenten en jongvolwassenen met kanker begeleiden, financiering. Dat liet minister Vandenbroucke zopas weten.

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jongeren en jongvolwassenen met kanker. Zij bevinden zich in de fleur van hun leven wanneer ze een kankerdiagnose krijgen. Dat zorgt vaak voor een knauw uit het zelfbeeld. Bovendien is het een levensperiode waarin normaal veel gebeurt, zoals het aanvatten van studies, een eerste werkervaring, alleen gaan wonen, een huis kopen, nadenken over een kinderwens… In totaal zijn er zo’n 1.700 Belgische 16- tot 35-jarigen die de diagnose krijgen.

“Ze zijn te oud voor de kinderafdeling, maar hebben ook weinig voeling met de grote groep oudere kankerpatiënten op de volwassenenafdeling omdat die in een totaal andere levensfase zitten. De jongeren vallen tussen stoel en bank en zorgverleners weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met hun leeftijdsspecifieke noden”, aldus Kom op tegen Kanker, dat mee aan de wieg stond van de AYA-zorg in België.

1,3 miljoen euro

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke besloot zopas jaarlijks 1,3 miljoen euro vrij te maken voor AYA-zorg, dat via referentieteams zal gebeuren in zes verschillende ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn zullen gespecialiseerde centra vormen. Het gaat om UZ Leuven, UZ Gent, UZA (Antwerpen), CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel. ​ 

Een AYA-referentieteam bestaat uit arts-specialisten, verpleegkundigen, psychologen en sociaal werkers. In een eerste fase bouwen zij vooral expertise over AYA-zorg op, om die te delen met andere zorgverleners in de zes betrokken ziekenhuizen. De focus ligt daarbij vooral op de levenskwaliteit en het psychosociaal welzijn van de jongeren. In een latere fase zullen de referentieteams een adviserende rol opnemen voor zorgverleners van andere ziekenhuizen en de thuiszorg, zodat zij jongeren met kanker ook zorg op maat kunnen bieden. Deze teams gaan – zowel op medisch als op psychosociaal vlak – expertise en ondersteuning geven aan zorg- en behandelteams in hun eigen ziekenhuis, maar net zo goed in andere ziekenhuizen en de eerste lijn. 

“Heel dankbaar”

“We pleiten al jaren voor meer zorg op maat voor AYA’s en zijn heel dankbaar dat minister Vandenbroucke hieraan tegemoetkomt”, laat algemeen directeur van Kom op tegen Kanker David Vansteenbrugge weten.

De overeenkomst die vandaag door het RIZIV werd goedgekeurd, biedt een goed kader om de komende jaren AYA-zorg in heel België uit te rollen. Kom op tegen Kanker zal hier samen met de Stichting tegen Kanker en KickCancer verder aan meewerken.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.