Stappen zetten in de zorg doe je niet alleen

Stappen in de zorg

Carrièrepaden voor zorgprofessionals zijn een erg specifiek kluwen. De mogelijkheden die je hebt zijn vaak verbonden aan vereisten, diploma’s of opleidingen. En hoewel de sector steeds diverser wordt, is het als individu vaak moeilijk zelf uit te zoeken wat je wil en waar je daarvoor terecht kan. Gelukkig zijn er instanties die klaarstaan om te helpen.  

Grotere zorgorganisaties hebben vaak zelf een jobcoach of loopbaanbegeleider die je kan helpen met het onderzoeken van de mogelijkheden bij je huidige werkgever. Een eerste stap naar een nieuw uitdaging, is daar aankloppen. Zij zijn het best op de hoogte van de opties. Ook als je (nog) niet over de juiste opleidingen of diploma’s beschikt, is informeren de moeite waard. Misschien is een uitzondering mogelijk, of is je werkgever flexibel en bereid je te steunen in een bijscholing of extra opleiding. 

Aankloppen bij HR? Dat is niet altijd meteen nodig. Zeker in kleine organisaties, waar verschillende afdelingen dichter bij elkaar staan, kan je je oor te luisteren leggen bij collega’s. Hoe ziet hun traject eruit, wat vinden zij belangrijk in hun job, en wat vindn zij bij jou passen? Door kennis te maken met verschillende jobs en afdelingen, krijg je meer zicht op de mogelijkheden.  

Zie je een interne vacature die bij je past? Vraag dan gerust eens of je een dagje mag meelopen op de afdeling.  

Online bronnen 

Een volgende stap kan zijn om ook online op verkenning uit te gaan. Er zijn verschillende instanties die zich actief inzetten voor zorgprofessionals. Op deze websites kan je nuttige informatie terugvinden.  


Fe-bi.org 

Fe-Bi is een verzameling van vormingsfondsen binnen de sociale sector. Hier vind je een overzicht van de beschikbare opleidingen en op welke financiële steun je eventueel recht hebt. Er zijn ook verschillende projecten die je de mogelijkheid bieden om een opleiding tot zorgkundige te volgen terwijl je voltijds meedraait in een zorginstelling. Werken én leren? Dat kan dus. 

Ben je zorgkundige en klaar voor een volgende uitdaging? Via FeBi kan je gratis een PentaPlus opleiding volgen, waarmee je vijf extra handelingen mag uitvoeren onder toezicht van een verpleegkundige. Als je hierin geïnteresseerd bent, laat het dan zeker weten aan je afdelingshoofd of HR-afdeling. Zij kunnen financiering ontvangen om jou te vervangen terwijl je bijleert.  

Wordverpleegkundige.be 

Werk je al in de zorg en heb je ambitie om de stap te zetten naar verpleegkundige? Dan vind je op deze website (ook van Fe-Bi) alle informatie die je nodig hebt.  

Vivosocialprofit.org 

Vivo biedt een uitgebreide kennis- en opleidingenaanbod voor wie zichzelf wil versterken in zijn (huidige of toekomstige) job. Ook als je deeltijds wil werken of deeltijds wil leren, kan je hier op zoek naar de nodige informatie.  

Continue.be 

Nog in het kader van levenslang leren vind je op Continue alle mogelijke vervolgopleidingen die je je maar kan inbeelden. Goed om inspiratie op te doen, of om gewoon de sprong te wagen en je toch maar in te schrijven voor die banaba of master.  

Ikgaervoor.be 

Op zoek naar inspiratie buiten de eigen afdeling? Op ikgaervoor.be staan de verschillende types jobs binnen de zorg netjes opgelijst.  


Externe hulp 

Kom je er zelf niet uit? Dan is er hulp beschikbaar in de vorm van loopbaanbegeleiding. Werk je al langer dan zeven jaar als werknemer of zelfstandige en woon je in Brussel of Vlaanderen, dan heb je elke zes jaar recht op twee loopbaancheques, die samen goed zijn voor 7 uur loopbaanbegeleiding. Per cheque betaal je 40 euro. Maar daar stopt het niet, want in bepaalde sectoren betaalt FeBi je eigen bijdrage terug. Daarvoor ga je naar https://www.fe-bi.org/nl/sectoren en klik je onder je eigen sector op Vorming. Daar vind je een formulier dat je kan invullen om de terugbetaling te krijgen. 

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES