Werken én studeren? “Niet makkelijk, maar het kan”

Artikel Sien Nowe

In de zorgsector kan je alle kanten uit, weet Sien Nowe. Ze werkte als verpleegkundige in het operatiekwartier, maar combineert nu een job als trajectverpleegkundige osteoporose met haar laatste jaar in de masteropleiding management en beleid. “Een diploma noodzaklijk? Niet altijd, maar het maakt bepaalde carrièrestappen wel makkelijker.” 

“Als verpleegkundige met een bachelor heb je veel mogelijkheden om horizontaal te verschuiven, maar veel jobs zijn fysiek behoorlijk belastend. Dus wilde ik ook een master halen, zodat ik zowel horizontaal als verticaal meer opties zou hebben om door te groeien”, vertelt ze. “Dat wist ik al voor het werkveld betrad, maar bon, toen kreeg ik na mijn stage een aanbevelingsbrief op het operatiekwartier.” Een kans die ze moest grijpen, vond Sien: “In het operatiekwartier van het UZ Gent is het niet makkelijk om een plekje te bemachtigen. Dus heb ik de afweging gemaakt: ga ik spijt hebben van nu al te beginnen werken, of ga ik spijt hebben als ik deze kans laat schieten? Ik heb gekozen voor het werk omdat studeren later ook nog kon.”  

Deeltijds student, deeltijds verpleegkundige 

En zo geschiedde. Na drie jaar op het OK begon Sien aan de langverwachte masterstudie. “Ik heb de opleiding één semester gecombineerd met voltijds werk, daarna een jaar aan 75 procent gewerkt en vervolgens anderhalf jaar halftijds. Anders was het echt alleen maar werken, studeren en het huishouden doen. Door halftijds te gaan werken konden daar weer wat sociale activiteiten bij.”  

De combinatie is niet evident, maar met de steun van haar werkgevers is het einde nu in zicht. “In het UZ kon ik opleidingsverlof nemen en zorgde de hoofdverpleegkundige ervoor dat ik zoveel mogelijk verlof kon opnemen in examenperiodes.” Er zijn ook voordelen aan het volgen van een masteropleiding met praktijkervaring, vindt ze. “Zeker naar opdrachten en papers toe heb ik een brede basis om voorbeelden te kunnen geven of meningen te kunnen staven. Medestudenten kwamen ook geregeld naar mij om te checken wat ik over bepaalde zaken dacht, of om praktijkvoorbeelden te vragen.”  

Van UZ Gent naar AZ Delta  

Sinds een half jaar werkt Sien niet meer in het UZ Gent, maar in AZ Delta. De overstap kwam er vanuit een honger naar meer, vertelt ze. “Ik werkte vijf jaar op het operatiekwartier en kende het daar ondertussen wel. Ik moest niet al te veel meer nadenken en merkte dat de uitdaging zoek was. Ik ben dan beginnen uitkijken naar iets anders.” Het werd uiteindelijk trajectverpleegkundige osteoporose in AZ Delta. “Deze job is nog steeds ortho-gerelateerd – ik screen patiënten die breuken oplopen met osteoporose – als bepaalde termen boven komen, heb ik daar wel notie van, maar het is tegelijkertijd ook een uitdaging. Ik mag een heel zorgpad mee uitbouwen en op punt stellen.”  

In het operatiekwartier kwam haar nieuwe stap niet als een verrassing. “Ze hadden daar al snel door dat ik honger had naar meer. Het was niet echt nodig om dat besluit te verklaren. Al blijft het wel gevoelig, want de werkdruk is hoog en voor collega’s is het niet fijn als je aangeeft dat je niet lang meer blijft.”  

Handvaten om breder te denken 

De master die ze bijna op zak heeft en de banaba die ze tijdens haar eerste jaren als operatieverpleegkundige haalde, gaven Sien een stapje voor, vindt ze. “Een banaba geeft een veel breder plaatje van het werk dat je doet, en dankzij de masteropleiding heb ik handvaten gekregen om breder, ruimer en meer outside the box na te denken. Zonder die diploma’s kan het wellicht ook, maar maar dat is hard werken en vraagt veel inzet om bij te benen.”  

Sien Nowe, Trajectverpleegkundige osteoporose bij AZ Delta

Diploma of niet, de doorgroeimogelijkheden zijn ruimer dan vroeger, merkt Sien op. “Je kan verschillende richtingen uit, zoals verpleegkundige expertfuncties, specialisaties, maar ook een functie als hoofdverpleegkundige, zorgmanager of zelfs een kaderfunctie kan. Daarnaast is er ook de optie thuisverpleging of werken in de privésector. Je hebt enorm veel mogelijkheden, in de zorg en ernaast.”  

Voor mensen die nog twijfelen over het al dan niet zetten van een volgende stap, geeft ze dit nog mee: “Als je het gevoel hebt vast te zitten, ga dan eerst op zoek naar de oorzaak: voel je je niet goed bij je collega’s of ligt het aan het werk? Dan kan je gaan kijken wat je leuk vindt in je job en de opties binnen het ziekenhuis verkennen. Vergeet zeker ook niet te spreken met mensen die al eens van job veranderd zijn.” 

LEES MEER OP INFUUS.BE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.