Laboranten A.S.Z. doen bloedafnames per fiets

Fiets labo A.S.Z.

De drukte in het centrum van Aalst maakt dat laboranten van A.S.Z. bloedafnames aan huis voortaan ook met de fiets doen. “We besparen tijd en budget, én het is beter voor het milieu!”

De toegenomen files in het stadscentrum, de vele wegenwerken met bijhorende omleidingen, het recent ingevoerde circulatieplan, het tijdverlies door te zoeken naar een parkeerplaats… Voor het Aalsterse ziekenhuis zijn dat reden genoeg om een alternatief te zoeken voor de bloedafnames aan huis. Die is er nu: een elektrische fiets.

Laboranten van A.S.Z. kunnen voortaan de baan op met één van de vier wagens, of met de nieuwe fiets – die is voorzien van de nodige ruimte vooraan en achteraan. “Vroeger konden we soms niet iedereen de dag zelf bedienen omdat we vastzaten aan de beperking van onze vier auto’s. Daar komt de fiets nu bovenop, wat ons meer ruimte geeft in de planning”, vertelt Evi Staels, hoofdlaborant bij A.S.Z. “Het was even wachten op de levering, maar zodra we de fiets in ontvangst mochten nemen, zijn we er meteen mee aan de slag gegaan.” De bedoeling is om het hele jaar door – zolang de weersomstandigheden dat toelaten – per fiets eropuit te trekken.

Uiteraard is fietsen ook gewoon duurzamer. “Met dit initiatief besparen we op brandstof, hebben we minder uitstoot en daarbovenop is het veel beter voor de gezondheid van onze medewerkers, zowel fysiek als mentaal, om regelmatig met de fiets op pad te kunnen in plaats van met de wagen”, vult dokter Tania Bril, drijvende kracht achter het initiatief, aan.

Priklijst

“Patiënten die zien dat we met de fiets langskomen, zijn meestal aangenaam verrast. Ook onze medewerkers zijn blij met de mogelijkheid. We zijn nu gestart met één fiets, maar als het goed werkt, kunnen we dat in de toekomst uitbreiden.”

Een app zorgt voor de coördinatie en organisatie van het gebeuren: iedere auto en de fiets is uitgerust met een smartphone met daarop de app. Die voorziet de werknemer van een ‘priklijst’. Is het bloed afgenomen, dan scant de laborant de barcode op de afgenomen tubes, en verdwijnt de patiënt vanzelf van de ’to do-list’. Bovendien hangt er aan iedere patiënt een telefoonnummer en adres met een directe link naar Waze en Google Maps – de zorgverleners gaan dus zeker niet verloren fietsen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.