Imeldaziekenhuis gaat voor gentle sectio

Operatiedoek keizersnede

Het Imeldaziekenhuis trekt de kaart van de gentle sectio. Het ziekenhuis zal investeren in nieuwe operatiedoeken die moeders in staat stellen om hun baby al tijdens de geboorte vast te houden.

Een gentle sectio is een keizersnede waarbij de beleving van een natuurlijke bevalling zo goed mogelijk wordt nagebootst. Ook het Imeldaziekenhuis in Bonheiden wil daar helemaal voor gaan. Zo testte het ziekenhuis nieuwe operatiedoeken uit die de moeder in staat stelt om de baby tijdens de operatie vast te houden. Het brengt mama en baby dichter bij elkaar.

“Als een keizersnede noodzakelijk is, helpt de nieuwe operatiedoek om betrokkenheid bij de ouders te vergroten. We zullen de mama aanmoedigen om de baby vast te nemen. De partner wordt aangemoedigd om de navelstreng door te knippen. De bedoeling is om de doeken tijdens zoveel mogelijk keizersneden te gebruiken, maar dat is niet altijd mogelijk, bij een spoedkeizersnede gaat het bijvoorbeeld niet”, legt gynaecoloog Nele Roggen, een van de trekkers van het project, uit.

De eerste reacties zijn alvast positief. Sofie, 32 jaar, kan haar ervaring met de gentle sectio-doeken vergelijken met haar eerste keizersnede. Ze is laaiend enthousiast. “Bij mijn eerste keizersnede, met een klassiek doek, was het wachten en ondergaan tot mijn dochter bij mij werd gelegd na de controle door de kinderarts. Bij de geboorte van mijn tweede dochter voelde ik mij veel meer betrokken van bij het begin doordat ik haar al mee kon vastnemen terwijl ze nog niet volledig uit mijn buik was en zelf de navelstreng mocht doorknippen terwijl ze op mij lag. Een heel bijzondere ervaring waar ik heel positief op terugkijk.”

“We hebben eerst een proefperiode met de doeken doorlopen. Daarna hebben we alles grondig geëvalueerd en besproken. Alles werd geïnspecteerd en gecontroleerd en op basis daarvan besloot ons ziekenhuis om te investeren in de nieuwe sectiodoeken. En daar zijn we erg blij mee. We hebben onze bestelling geplaatst en kijken alvast uit om er verder mee aan de slag te gaan. We hopen om vanaf midden juni ouders een unieke, meer intieme ervaring aan te bieden met de nieuwe sectiodoek”, sluit dokter Roggen af.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.