Palliatieve zorg AZ Oostende introduceert ‘waakdoos’

Waakdoos

Afscheid nemen van iemand die je graag ziet, is moeilijk. Daarom introduceert de dienst palliatieve zorg van AZ Oostende – Damiaan de ‘waakdoos’. Deze helpt mensen hun emoties het hoofd te bieden, en biedt warmte bij het waken.

Bij iemand waken zijn de laatste momenten van ‘zorg’. Soms de laatste van een heel lang proces van maanden, soms wel jaren. Dat waken is dan ook een stukje loslaten, en dat is heftig. “Het brengt een rollercoaster van emoties teweeg. Waken kost energie”, klinkt het bij AZ Oostende. Want het is zoals men zegt: de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Om die reden introduceert de dienst palliatieve zorg er nu de ‘waakdoos’, genaamd ‘Stille Kracht’. “Deze doos biedt ondersteuning, creëert mooie herinneringen en zorgt voor afleiding.” Daarnaast geeft de doos ook informatie via brochures, bijvoorbeeld over het verloop van een stervensproces. “Tenslotte bieden we met de waakdoos ook een beetje warmte bij het waken door extra comfort”, aldus hoofdverpleegkundige palliatieve zorg Johan Snoeck.

De inhoud van de waakdoos

De doos speelt in op de vijf zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken, proeven. Als naaste kies je wat je uit de doos wil gebruiken. Er zijn persoonlijke zaken zoals oordoppen, een oogmaskers, zakdoekjes, koffietas, kousen,… Die mag de persoon houden. Daarnaast is er ook een gastenboek in de waakdoos. Daar kan iedereen iets vrijblijvend in schrijven, zoals een gedicht, tekst of zin waar men troost in kan vinden.

De waakdoos in AZ Oostende kwam er dankzij de steun van privésponsors waaronder de familie’s Braem, Huygebaert, Cooleman, Geysen en dankzij CERA.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.