Gentle sectio: een meer ‘ontspannen’ keizersnede

gentle sectio

Al van ‘gentle sectio’ gehoord? Dit is een keizersnede waarbij zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling wordt nagebootst. In az West kunnen koppels voortaan kiezen voor deze ‘intieme geboorte-ervaring’.

Het grootste verschil tussen een gentle sectio en een gewone keizersnede is dat de baby in het eerste geval in een meer ontspannen omgeving geboren wordt. Ook mag de baby na de bevalling en na een kort onderzoek van de kinderarts onmiddellijk op de blote huid van de mama liggen. Dat huid-op-huid-contact is belangrijk en wordt ook ‘skinnen’ genoemd.

Skinnen is belangrijk, weten we uit onderzoek. Het gaat onderkoeling tegen en creëert meteen een band tussen de baby en de mama. Ook reduceert het stress, kan het borstvoeding stimuleren en herstel bespoedigen. Onderzoek toont aan dat vrouwen die via een gewone keizersnede bevallen minder voldoening ervaren en een hoger risico op een postnatale depressie hebben. Dit belangrijke moment kan dus op korte én lange termijn heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Geen monitors op de borst

Om die reden werd een nieuwe procedure ontwikkeld om een keizersnede meer te laten aanleunen bij een natuurlijke bevalling: de gentle sectio. Hierligt de focus vooral op het creëren van een rustige en ontspannen omgeving en op meer huid-en-huid-contact tussen mama en baby.

Concreet houdt een gentle sectio in dat het geluid van apparaten verminderd worden om een rustige omgeving te creëren. Ook mag de partner of vertrouwenspersoon plaatsnemen bij de moeder, en blijven de schouders en borst van de moeder vrij van monitors. Op die manier kan de baby meteen op de huid gelegd worden. De ouders worden dus niet van de baby gescheiden, en mogen na de keizersnede ook meteen met de baby naar de materniteit zonder een verblijf in de ontwaakruimte.

Niet voor iedereen

“De eerste ervaringen op onze materniteit lieten alvast een positieve indruk na, zowel voor de kersverse ouders als voor de vroedvrouwen”, laat az West alvast weten. “Tijdens het hele proces blijven de mama, partner en baby continu samen. Ze worden nauw door de vroedvrouw opgevolgd. Door deze aanpassingen voelt de procedure minder klinisch en stressvol aan voor de moeder. Dat draagt bij aan haar herstel na de keizersnede.”

Het ziekenhuis in Veurne zal echter niet bij iedere vrouw die met een keizersnede een kind op de wereld brengt, een gentle sectio uitvoeren. “Het hangt af van verschillende factoren, zoals de gezondheid van de baby en de moeder, en de beschikbaarheid van een ervaren vroedvrouw”, klinkt het. “Soms is het niet mogelijk om een gentle sectio uit te voeren vanwege onvoorziene omstandigheden of medische complicaties die een traditionele sectio vereisen. De uiteindelijke procedure wordt bepaald op basis van de individuele omstandigheden en behoeften van elke geboorte.”

“Een prachtig alternatief”

Lisa Clauw is mama van vijf en onderging onlangs als een van de eersten in az West een gentle sectio. “Het doek bleef tijdens de operatie open, dit was mijn eigen keuze en maakte voor mij een groot verschil ten opzichte van mijn eerdere keizersnede”, vertelt ze. “Mijn partner was ook de hele tijd aanwezig. We hebben Arthur geboren zien worden en hij is op geen enkel moment van mij afgenomen. Het was een prachtig alternatief voor een traditionele keizersnede.”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.