Het helende effect van een zorgboerderij

loutieju

Zorg reikt tot ver buiten de instellingen, bedden en kabinetten. Zo zijn zorgboerderijen een waardevolle plek voor kinderen en volwassenen met nood aan kalmte, ruimte en knuffels. Ze komen er om te helpen, tot rust te komen of gewoon om even bij de dieren te zijn. Esther Geboers, die zelf meemaakte welk rustgevend effect dieren kunnen hebben in hectische tijden, startte zelf haar eigen zorgboerderij LouTieJu, die ze runt met orthopedagoge Marijke Boulanger.  

Esther: “Ik heb zelf een zoontje dat overleden is aan kanker. Toen hij stierf, viel ik in een gat, waarvan ik niet wist hoe ik het moest opvullen. Op dat moment merkten we dat de dieren – we hadden varkens, konijnen, een hond, een kat en geiten – rust brachten, en dat anderen daar misschien ook wel baat bij zouden hebben. Dus zijn we op zoek gegaan naar een locatie om zelf een zorgboerderij op te starten. Groot genoeg voor onze eigen dieren, maar ook voor paarden en pony’s.”  

“We vangen er kinderen op met levensbedreigende of ingrijpende ziektes, maar ook met fysieke en mentale beperkingen, gedragsaandoeningen, moeilijke thuissituaties… Kinderen die niet meer alle mogelijkheden hebben binnen onze maatschappij dus. Daarnaast komen er ook volwassenen langs die niet of maar gedeeltelijk tewerkgesteld kunnen worden op de sociale arbeidsmarkt en een plek zoeken om tot rust te komen.” 

Marijke: “De mensen die bij ons terecht komen horen over ons via sociale media, of mond-aan-mondreclame. Ouders die het erover hebben aan de schoolpoort bijvoorbeeld. Ik heb zelf ook drie zorgenkindjes, en ben ook via hen bij Esther terecht gekomen, omdat de dokter zei dat paardrijden goed zou zijn om de rompstabiliteit van mijn dochter te verbeteren.”  

Kinderen in behandeling verdienen dierenplezier 

Esther: “Kinderen met een gedragsaandoening worden al geregeld naar hier doorverwezen, maar kinderen in behandeling voor ziekte nog niet zo vaak. Dat komt ook omdat er vaak regels zijn bij medische behandelingen. Maar je kan ook perfect naar hier komen zonder de dieren te aaien, en met de nodige aandacht voor hygiëne. Ik denk dat er meer aandacht moet komen voor een goede wisselwerking voor kinderen of volwassenen die in behandeling zijn, om ze toch te kunnen laten genieten van het effect dat dieren hebben op je welzijn en je gemoed. Want dat is tenslotte ook erg belangrijk.”  

Esther: “Kinderen kunnen een uurtje langskomen voor het paardenknuffelen, dat is echt met het paard werken, maar er zijn ook boerderijdagen of kampjes. Daarin streven we vooral naar ontspanning en succeservaringen, en we kijken daarbij altijd naar wat de kinderen zelf aangeven.”  

Marijke: “De nadruk ligt altijd op het maken van plezier. Ze moeten niet per se oefeningen doen, maar het mag wel.”  

Veel handen, licht werk 

Esther: “Het werk wordt verdeeld onder Marijke, mezelf en een vrijwilliger die ook wat adminsistratieve taken op zich neemt, zodat wij meer tijd hebben voor de begeleiding van de kinderen. Maar ook daarin worden we bijgestaan door vrijwilligers. Als we een boerderijdag hebben met een groep van zes kinderen, proberen we ook zes begeleiders te voorzien.  

Marijke: “Dat we bijna een-op-eenbegeleiding kunnen bieden is fijn, want voor sommige kinderen is dat echt nodig, en we willen dat ze het maximum kunnen halen uit hun tijd hier.”  

“Dieren bereiken meer dan wij” 

Marijke: “Mijn eigen zoontje, dat autisme heeft en best agressief uit de hoek kan komen komt echt tot rust op een paard. Dat kan je nergens anders creëren. We kunnen wel proberen snoezelen bijvoorbeeld, maar dat zorgt niet voor de ontspanning die hij krijgt op de boerderij.”  

Esther: “Ook als we op bezoek gaan in scholen, zijn het de dieren die ervoor zorgen dat er communicatie ontstaat. Ze zien eerst de dieren, en daarna ook ons.”  

Marijke: “Dieren bereiken meer dan wij. We hebben een kindje dat non-verbaal is, en erg onrustig. Hij loopt constant van de ene kant naar de andere, maar als je dat kind op een paard zet, kan die daar best lang ontspannen op zitten. Dat zijn dingen die je op een andere manier niet kan bereiken.”  

LEES MEER OP INFUUS.BE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.