Hoe lager het inkomen, hoe slechter de gezondheid

Hoe lager het inkomen, hoe slechter de gezondheid

Toon me je bankrekening, en ik vertel je hoe gezond je bent.’ Dat is – een beetje kort door de bocht, misschien – wat we kunnen concluderen uit de grootschalige studie van CM Gezondheidsfonds. Immers, hoe lager het inkomen in een wijk, hoe slechter de gezondheidstoestand van de inwoners.

Op basis van de gegevens van de 4,5 miljoen leden van CM Gezondheidsfonds komen onderzoekers tot een harde conclusie: hoe armer de wijk waarin je woont, hoe slechter het gesteld is met je gezondheid.

Minder preventie, meer spoed

Zo zien onderzoekers dan mensen die in de armste wijken wonen, preventieve zorg vaker uitstellen. Zij hebben bijvoorbeeld 70 procent meer risico om gedurende drie opeenvolgende jaren geen contact te hebben met een tandarts in vergelijking met diegenen die in de rijkste wijken wonen.

Minder preventieve zorg, maar wel meer dringende zorg, zo blijkt bovendien. Mensen uit de armste wijken hebben 39 procent meer risico om op de spoeddienst terecht te komen. Zij lopen ook een groter risico (23 procent) om opgenomen te worden in een algemeen ziekenhuis.

De resultaten liegen er niet om: de gezondheidssituatie van mensen verslechtert naarmate het inkomen daalt. Daardoor er meer nood is aan zware zorg.

Mentaal welzijn

Ook frappant: mensen in de rijkere wijken gaan eerder naar de psycholoog, die in arme wijken naar de psychiater. Deze zorg is immers financieel toegankelijker.

Hoe armer de wijk waarin men woont, hoe hoger het risico om antidepressiva (26 procent hoger dan in de rijkste wijken) of antipsychotica (160 procent hoger) te gebruiken. Daarnaast is het risico op een psychiatrische ziekenhuisopname 2,8 keer hoger in de armste wijken dan in de rijkste.

“We zien dat mensen die zich in een economisch kwetsbare situatie bevinden, moeilijker de toegang vinden naar geestelijke gezondheidszorg”, zegt CM-vootzitter Luc Van Gorp. “We weten van deze groep dat zij vaker te maken krijgen met psychologische problemen. Het is voor ons belangrijk dat de geestelijke gezondheidszorg zo wordt georganiseerd dat deze mensen gemakkelijker toegang vinden tot de juiste hulp.”

Lees de volledige studie hier.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.