Radiologe en ex-patiënte organiseert yogalessen voor mensen met én na kanker

Sofie De Vuysere yogalessen

Op haar 33ste kreeg Sofie De Vuysere borstkanker. Bijna 20 jaar later, na een reconstructie-ingreep, ontdekte ze mentale kracht die yoga haar geeft. Vandaag wil de radiologe haar ervaringen en kennis delen met mensen met en na kanker.

“19 jaar geleden stelde ik bij mezelf borstkanker vast. Ik wist wat het was en wat me te wachten stond. Ik kom immers dagelijks in contact met kankerpatiënten op onze dienst medische beeldvorming”, vertelt Sofie De Vuysere, die als arts medische beeldvorming zich vooral specialiseert in de beeldvorming van kanker. Ze werkt in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. “Met een bang hartje ben ik de strijd aangegaan. En ik stelde me heel wat vragen. Haal ik de 50 jaar wel? Ga ik mijn kinderen kunnen grootbrengen?”

Medische opvolging eindigt

Ja, dat lukte. Haar 50ste verjaardag werd een groot feest. Kort daarna liet ze een reconstructie-ingreep uitvoeren. Dat bracht haar uit evenwicht. “Plots brak er iets. Ik die mij al die jaren sterk had gehouden en steeds was blijven vechten, kon ineens niet meer. Mijn fysieke herstel na de ingreep verliep niet zoals het moest, mentaal werd het plots teveel.” licht Sofie toe.  

Sofie De Vuysere
“Yoga was voor mij de manier om er terug bovenop te geraken en dat heb ik nooit meer losgelaten”, vertelt Sofie De Vuyser.

Kort voor de ingreep was Sofie De Vuysere gestart met yoga als ontspanning. “Ik ontdekte dat yoga me hielp om mentaal tot rust te komen en dat het technieken aanreikte om – als het wat moeilijker was – sterker in mezelf te staan. Yoga was voor mij de manier om er terug bovenop te geraken en dat heb ik nooit meer losgelaten.” aldus Sofie. Ze besloot om haar ervaring ook te delen, en volgde een ‘yoga teacher training’. Deze opleiding gaf haar meer inzicht in de filosofie achter yoga. “De opleiding inspireerde me om vanuit mijn eigen ervaring met kanker, lotgenoten te helpen. Ik heb zelf ervaren dat er tijdens je behandeling een veel groter vangnet is dan erna. Eens alle behandelingen voorbij zijn, wordt de medische opvolging ook traag afgebouwd, en moet je zelfstandig verder. Yoga helpt je om in die periode rust en evenwicht te vinden in jezelf. De Start-to-yoga richt zich dus zowel tot mensen met als mensen na kanker, ook als de behandeling al jaren geleden gebeurde.”

Verbondenheid

Met deze reeks yogasessies wil Sofie mensen helpen meer stabiliteit te vinden in zichzelf en hen methodes aan te leren om terug een evenwicht te vinden wanneer het emotioneel even te veel wordt. Daarnaast hoopt ze ook dat de yogalessen ervoor zorgen dat er een band ontstaat tussen de deelnemers, zodat ze zich ook door elkaar gesteund voelen.

Vandaag eindigt de eerste lessenreeks, een erg positieve ervaring voor zowel de 28 deelnemers als Sofie. “Mensen geven aan dat ze het fijn vinden dat ik dit apart voor hen organiseer, omdat de drempel naar yoga in een gezonde groep mensen hoog ligt. Ik houd tijdens de lessen rekening met hun niveau, met eventuele pijn en stramheid, en ook tranen mogen al eens vloeien. Iedereen begrijpt elkaar.” Bovendien ziet ze de helende werking van yoga ook bij anderen. “Dat we allemaal kanker hebben gehad zorgt voor een bijzondere verbondenheid.”

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.