Dossier Feestdagen: Op pad met thuiszorg

thuiszorg kerst

Feestgedruis aan huis

Wie geen afdeling kan versieren, zijn de medewerkers in de thuiszorg. Hun kerstsfeer hangt af van de patiënten. Hoewel ze zelf nog steeds hun best doen om voor een beetje warmte en gezelligheid te zorgen.  

Kevin Sterkens werkt als thuisverpleegkundige in bijberoep. “Je hebt een heleboel feestdagen natuurlijk, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn de lastigste. Ik werk dit jaar beide feestdagen: kerst in bijberoep, en Nieuwjaar in hoofdberoep. Maar daar kies je voor natuurlijk.” 

“Ik vind het trouwens erg leuk om bij mensen thuis te komen rond de kerstperiode”, vervolgt hij. Dat begint in november al. Vorige week kwam ik bij een bejaarde vrouw en zij had heel haar logeerkamer omgetoverd tot een kerstwalhalla, compleet met treintjes, huisjes, lichtjes en een kerstboom. Ik stond versteld – hoe had ze dat voor mekaar gekregen? Ze was er erg trots op en vond het dus ook leuk om te laten zien.” 

“Maar er is ook eenzaamheid. Dat is moeilijk, want daar moet je tijd voor maken, maar die hebben we niet altijd. Dus probeer ik daar een gulden middenweg in te zoeken en wél even te babbelen met die mensen. Meer kan je ook niet doen. Er zijn zelfs patiënten die proberen opgenomen te worden in het ziekenhuis tijdens zo’n periodes, maar dat is in deze tijden onmogelijk, want alle bedden zijn nu nodig.”  

Cadeautjes van beide kanten 

“Op kerstdag voorzien we als groep een cadeautje voor de patiënten, maar dat zijn er meestal wel een pak minder dan op doorsnee dagen. Dat komt omdat de familie makkelijk kan bijspringen. Zeker als het gaat om kleine dingen, zoals steunkousen aandoen of toezicht op medicatie. Op een gemiddelde kerstochtend doe ik zo’n 20 à 25 huisbezoeken.”  

“Mensen zijn tijdens de feestdagen vaak extra dankbaar. Met Sinterklaas krijgen we bijvoorbeeld veel chocolade, en ook met kerst krijgen we vaak voedsel toegestopt. Maar ook met het Suikerfeest, is het smullen. Ik had ooit een diabetespatiënt en die bakte koeken voor ons die ze zelf niet mocht eten.” 

Vieren op zevende kerstdag? Geen probleem! 

“De kerstperiode thuis, dat is een kwestie van timemanagement. Op kerstavond ben ik vrij, en dan gaan we naar de ouders van mijn vriendin in Nederland. Kerstochtend kom ik dan heel vroeg terug om aan mijn ronde te beginnen, en ‘s avonds vieren we bij mijn ouders. Mijn vriendin is niet altijd even blij met mijn werkuren, maar we hebben net een huis gekocht, dus we weten wel waarvoor we het doen.” 

“En je kan altijd op een later moment nog feesten. Want of je nu op eerste, tweede of zevende kerstdag viert: je bent samen met je familie en dat is het allerbelangrijkst.”  

Extra dessertje 

Bij Kotee – we zitten in Roeselare nu – is Ann-Sofie Demyttenaere Logistiek Verantwoordelijke Maaltijden aan Huis. “Elke weekdag brengen wij maaltijden aan huis. Voor de coronacrisis startte, bleven we ook geregeld eten bij de mensen, of namen we hen mee op ronde, maar dat staat nu even on hold. Het is jammer dat we dat nu met de feestdagen niet kunnen doen, want mensen vragen ernaar. Maar we maken er het beste van. Omdat kerst en nieuwjaar dit jaar op zaterdag vallen, krijgen ze de koude maaltijden op vrijdag. Daar zit dan een kerstkaartje bij, een maaltijd die iets specialer is dan gewoonlijk, en een extra dessertje. En dat appreciëren ze.” 

“Maar tijdens de eindejaarsperiode valt de eenzaamheid van sommige mensen ook meer op. Voor hen zijn het lange dagen. Sommigen zien de muren echt op hen afkomen. Ik probeer dan extra te luisteren, er wat bij te gaan zitten en samen een tasje koffie te drinken. Blijven eten kan dan misschien even niet, maar die extra tijd wordt toch geapprecieerd. Je weet dat het een moeilijke periode is, dan is dat niet zo’n grote moeite.”  

Liedje zingen 

“Het is sinds de covidperiode extra druk bij ons, omdat mensen vaker thuis blijven, maar we proberen toch wat extra gezelligheid te brengen rond de feestdagen. Door een kerstmuts op te zetten, of eens een liedje te zingen bijvoorbeeld. Maar ook bij andere feestelijkheden proberen we een attentie te voorzien: huwelijksverjaardagen, een honderdjarige… alle redenen zijn goed om de mensen eens extra in de bloemetjes te zetten.”  

LEES OOK OP INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.