1 op de 3 zorgbuddy’s ZNA wil in de zorg blijven werken

auto-12

31 zorgbuddy’s van ZNA willen in de zorg blijven werken. Eind vorig jaar nam ZNA 100 zorgbuddy’s in dienst om de druk op de verpleegteams te verlichten. Ze ondersteunen de verpleegkundigen aan het bed of nemen administratieve taken over. Om deze buddy’s te helpen bij hun nieuwe beroepskeuze, helpt ZNA hen op weg bij de omscholing tot verpleegkundige of zorgkundige. Intussen houdt ZNA ruim de helft van de 100 zorgbuddy’s langer aan boord. 

“Roeping gevonden”

Drie maanden na de start van de zorgbuddy’s (in november 2020) lopen de eerste contracten op hun einde. Een op de drie zorgbuddy’s geeft aan in de zorg te willen blijven en zich te willen omscholen tot verpleegkundige of zorgkundige.

Wouter De Ploey, CEO ZNA:

“Verschillende buddy’s hebben ons verteld dat ze hun roeping hebben gevonden en in de zorg willen blijven. Omdat gedreven mensen meer dan welkom zijn, helpen we hen daar graag bij. We brengen hen in contact met de juiste mensen en trajecten, zodat de drempel lager wordt. Een nieuwe weg inslaan is een hele stap, met begeleiding is dat veel makkelijker.”

Omscholen kan o.a. via programma’s bij de VDAB en Fe-Bi (*). Wie een werkgever heeft, krijgt in deze programma’s een loon tijdens de opleiding. Werkzoekenden kunnen hun uitkering behouden.

(*) Fe-Bi is de overkoepelende organisatie van federale en Brusselse Maribel- en Vormingsfondsen binnen de private non-profitsector.

54 contractverlengingen voor 3 maanden 

Meer dan de helft van de 100 gestarte buddy’s blijft intussen langer de slag bij ZNA. 54 van hen krijgen een contractverlenging voor 3 maanden.

Fons Duchateau, voorzitter ZNA:

“De buddy’s zijn een grote meerwaarde voor onze verpleegteams. Ze nemen veel druk weg en geven zo broodnodige zuurstof aan onze mensen die voor de patiënten zorgen. Daarom verlengen we graag 54 contracten met nog eens 3 maanden.”

Schoolverlaters en tijdelijk werklozen

In totaal reageerden 1370 mensen eind oktober vorig jaar op de oproep om aan de slag te gaan als buddy. Vaak ging het om schoolverlaters en tijdelijk werkloze werknemers van zwaar getroffen sectoren: luchtvaart, horeca, evenementen en zelfstandigen. Zes op de tien hadden een diploma hoger onderwijs, vier op de tien een diploma middelbaar.

Het gros van de buddy’s is jonger dan dertig: 52 procent twintigers en 1 procent jonger dan twintig. Dertigers nemen goed een vijfde (21%) voor  hun rekening, veertigers en vijftigers telkens een achtste (12%).

59 vrouwen en 41 mannen

In totaal gingen 100 buddy’s aan de slag: 59 vrouwen en 41 mannen. 8 kozen voor een job als administratieve buddy, 92 werden zorgbuddy. De buddy’s kregen een contract voor 3 maanden, werden betaald, werkten minstens vier vijfde en dat ook tijdens het weekend. Ook werken op COVID-afdelingen hoort daarbij. Twee derde was voltijds aan de slag, een derde vier vijfde.

Na een dag opleiding gingen de eerste buddy’s begin november aan de slag. Op de werkvloer konden ze met al hun vragen terecht bij een coach, zodat de verpleegkundigen zich konden blijven wijden aan de patiënten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.