Redactie
In het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven heeft de eenheid kindergeneeskunde sinds kort een bijzondere nieuwigheid: een snoezelkar. Dit innovatieve hulpmiddel, samengesteld door spelbegeleidster Lauren Kerremans, is ontworpen om jonge patiëntjes rust te bieden en hen op een speelse manier af te leiden tijdens hun ziekenhuisverblijf.
Snoezelen is een methode waarbij via zachte zintuiglijke prikkeling rust en ontspanning wordt gecreëerd. De snoezelkar is gevuld met een waaier aan materialen zoals lampjes, spiegels, fidget toys en een bubbellamp met visjes. Kinderen kunnen zelf iets kiezen uit de kar of, indien nodig, kan er iets worden aangereikt om overprikkeling te vermijden. De kar is uiteraard verrijdbaar en kan zo flexibel op verschillende plaatsen worden ingezet. De snoezelkar kan ook gebruikt worden in combinatie met een tentje dat op het bed van het patiëntje bevestigd wordt. Dat zorgt voor een knusse, veilige plek.
“Kinderen begrijpen vaak niet alles wat er in een ziekenhuis gebeurt, en dat kan hen angstig maken”, legt spelbegeleidster Lauren Kerremans uit. “We merkten dat kleine projectielampjes al een kalmerend effect hadden op onze jonge patiëntjes. Dat inspireerde ons om dit verder uit te breiden tot een volwaardige snoezelkar. Het resultaat is een waardevol hulpmiddel dat niet alleen rust brengt, maar ook emoties helpt uiten op een manier die kinderen begrijpen.”
“De snoezelkar is meer dan alleen een bron van afleiding,” zegt dr. Inge Van Wambeke. “Via gerichte zintuiglijke prikkeling worden de neurologische reacties van het kindbrein positief beïnvloed. Dit helpt kinderen om stress te verminderen en zich veiliger te voelen in een voor hen vaak onbekende en spannende omgeving. De kar biedt ook voordelen voor kinderen met een autisme-achtergrond, die vaak gevoelig zijn voor prikkels.”
Bredere aanpak
De snoezelkar is een onderdeel van het PROSA-beleid (PROcedurele Sedatie en Analgesie) dat het ziekenhuis hanteert op de ouder-kind afdelingen. Dit multidisciplinaire programma richt zich op het verminderen van angst en pijn bij kinderen tijdens hun ziekenhuisopname of behandelingen. Naar patiënten wordt dit beleid vertaald onder de noemer ‘de Kus van Gus’. Gus de octopus is de mascotte van de afdeling kindergeneeskunde. Net zoals een kusje soelaas kan brengen bij een pijntje, tracht het team van het ziekenhuis via verschillende manieren pijn en angst bij kinderen tot het minimum te beperken. De snoezelkar is een van die middelen, maar er zijn ook andere innovatieve tools, zoals VR-brillen en de Buzzy Bee.
De onderwaterwereld van Gus komt trouwens terug in het design en de inhoud van de snoezelkar. Lauren Kerremans licht toe: “Gus symboliseert warmte en geborgenheid. Door zijn thema te integreren, maken we de snoezelkar herkenbaar en toegankelijk. Het bijzondere is dat kinderen, ondanks hun jonge leeftijd, actief mochten meedenken en bijdragen aan de bouw. Hun stem was essentieel, want uiteindelijk maken we de snoezelkar voor hen.”
De realisatie van de snoezelkar was mogelijk dankzij de gulle steun van BMW concessiehouder Juma in Leuven, die het volledige bedrag sponsorde.
LEES MEER OP INFUUS.BE
- RZ Heilig Hart Leuven stelt snoezelkar voor
- Nieuw boek blikt terug op 35 jaar Ter Heide
- Dokters van de Wereld en Multipharma lanceren ‘solidaire zeep’ voor mensen in nood
- Maarten en Helder Vanneste, vader en dochter samen aan het werk in WZC Het Heiveld
- “De zorgsector mag best wat stoer en stout zijn”