Bijna zes miljoen euro voor kankeronderzoek

1000km Kom op tegen Kanker

De twaalfde editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker bracht 5.912.516 euro op. Dat werd zondag tijdens het slotfeest in Mechelen bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor kankerpatiënten én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie.

Het is de tweede keer sinds de coronacrisis dat de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker plaatsvond. Deze editie, de twaalfde ondertussen, bracht maar liefst 5.912.516 euro in het laatje. Dat is net iets minder dan de 6.073.000 euro van vorig jaar. De organisatie is tevreden. “We zijn alle fietsers en vrijwilligers dankbaar. Het waren vier mooie dagen bomvol solidariteit en warmte. We geven kankeronderzoek weer een mooie duw in de rug”, aldus Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen kanker.

Het zilveren peloton

Dit jaar namen 1023 teams deel aan de start. Ze zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. De middagsteden waren dit jaar Heusden-Zolder, Stabroek, Waregem en De Pinte. Ine Beyen, Geert De Vlieger en Margaux Bogaert waren de meters en peter van de nationale pelotons. 

Het internationale peloton bestond uit 47 fietsers. Zij fietsten vanuit Rennes in Frankrijk naar Mechelen. Elke dag een rit van 250 km. Ze zamelden minstens 6.000 euro startgeld in. Meter Goedele Wachters en peter Bart Schols loodsten het internationale peloton naar de finish.

Gloednieuw was het zilveren peloton. Dat werd gevormd door bewoners en medewerkers van vier woonzorgcentra (WZC Den Olm in Bonheiden, WZC Oleyck in Landen, WZC Bosbeekhof in Sint-Katelijne-Waver en Sint-Franciscus Deinze), samen met hun familieleden. Het zilveren peloton maalde van 15 tot en met 17 mei kilometers op hometrainers, duofietsen en motomeds.  

Daarnaast veilde Radio 2 op donderdag 18 mei unieke kledingstukken van bekende Vlamingen met de sms-actie ‘Peter Van de Veiling’. Zo vielen er onder andere schoenen van Natalia, de hoed van Gustaph en een jas van Tom Waes te winnen.

De twaalfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het bedrag van 5.912.516 euro op voor kankeronderzoek. De inzamelacties van het zilveren peloton lopen nog en sommige fietsteams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen. 

Onderzoek met meerwaarde

De bijna zes miljoen euro gaat naar kankeronderzoek. De rode draad in het onderzoek dat gefinancierd wordt, is een directe meerwaarde voor de kankerpatiënt. Ook zet Kom op tegen Kanker in op onderzoek waar de farmaceutische industrie niet meteen warm voor wordt, bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn.   

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend van 9 tot en met 12 mei 2024. Inschrijven kan vanaf 7 juni 2023 via de1000km.be

1000kmapplaus

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES