Evalueren, renoveren, sensibiliseren

Hilde Cailliau

Alle hens aan dek om factuur en voetafdruk te verlagen 

Dat de grootste besparingen te vinden zijn in infrastructuur, is duidelijk. Zonnepanelen, warmtepompen en isolatie staan overal hoog op de agenda. Maar ook in de marge valt nog winst te halen. En door lange levertijden en drukke planningen van gespecialiseerde firma’s, zijn dat vaak zelfs de énige vlakken waarop op korte termijn winst valt te behalen. Wat ondernemen zorginstellingen op korte termijn, en welke rol kan jij daar als zorgprofessional in spelen? We vroegen eens rond. 

Alle beetjes helpen in PZ Onzelievevrouw 

In psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge ligt de elektriciteitskost tijdens de eerste tien maanden van dit jaar 70 procent hoger dan vorig jaar, terwijl het verbruik met 21 procent is gedaald. Als het gaat over gas krijgen ze te maken met een prijsstijging van bijna 80 procent, terwijl er net 17 procent minder werd verbruikt. “Dat is pittig”, vertelt facilitair directeur Hilde Cailliau. Ze doen er dan ook hun uiterste best om het verbruik nog meer naar beneden te krijgen. 

“Langs de ene kant bekijken we zaken als zonnepanelen en de stookinrichting, maar uiteraard is ook het verbruik een belangrijk element. En daarin spelen onze medewerkers een belangrijke rol. Dus hebben we een campagne gelanceerd om te sensibiliseren. Zo hebben we vorige week een eerste filmpje gelanceerd, om medewerkers eraan te herinneren het licht uit te doen als ze als laatste vertrekken. Daarna willen we nog andere filmpjes maken: over het afsluiten van pc’s, het uitzetten van printers, het sluiten van deuren… Allemaal kleine dingen die het verschil kunnen maken. Daarnaast kunnen medewerkers ook zelf hun tips delen op intranet.” 

“Al die kleine dingen maken zeker een verschil, maar niet het grootste, daar moeten we eerlijk in zijn. Uiteindelijk gaat het om de combinatie. We werken aan een globaal energieplan voor de hele vzw, waarbij we onder andere voor elk gebouw in beeld willen krijgen wat de conditie is, en wat we daar op energetisch vlak nog aan kunnen verbeteren. Maar dat vraagt meer tijd dan de sensibiliseringscampagnes. We proberen dus langs elke kant te sleutelen.” 

Lees ook op INFUUS:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES