Redactie
Paul Geypen, de voormalige algemeen directeur van zorgspecialist Ter Heide, heeft zijn 35-jarige carrière in boekvorm vastgelegd. Ter Heide is thuiskomen geeft een stem aan mensen met zeer complexe zorgnoden en pleit voor een nieuwe benadering en aanpak.
In Ter Heide is thuiskomen blikt Paul Geypen terug op zijn 35-jarige loopbaan bij Ter Heide. De Limburgse organisatie biedt professionele zorg en ondersteuning aan 430 kinderen en volwassenen met een meervoudige en complexe ondersteuningsnood, en dat op vier locaties: in Genk, Zonhoven, Borgloon en Tongeren.
“Vanuit mijn overtuiging dat er geen uitzicht is op de toekomst zonder inzicht in het verleden, heb ik 35 jaar geschiedenis – van 1989 tot 2024 – gebundeld in dit boek. Verspreid over elf hoofdstukken ontvouw ik de impact die de ideeën, kennis en waarden van vele mensen hebben gehad op het leven en de levenskwaliteit van onze bewoners”, aldus Paul Geypen.
Eyeopener
Tegelijk blikt het boek ook kritisch vooruit, en dient het als een eyeopener voor zorgpartners: wat kan beter in het welzijn en de levenskwaliteit van mensen met zeer complexe ondersteuningsnoden?
35 jaar geleden introduceerde Paul een paradigmashift bij Ter Heide, van ‘Onze bewoner moet zich aanpassen en wij helpen hem’, naar ‘Wij passen ons aan, wij creëren een omgeving die maximaal aansluit bij zijn eigenheid, zijn leefwereld en zijn behoeften en noden’.
Ter Heide speelt hierin de rol van facilitator, en probeert de drempels die dit in de weg staan weg te nemen. “Die paradigmashift was het begin van het creëren van een huis en thuis, waarin de menselijke factor het verschil maakt”, zegt Geypen.
Om deze paradigmashift te realiseren, pleit de auteur voor een afwijkend beleid. Een alternatieve benadering en aanpak die erkent dat het concept ‘kwaliteitsvol leven’ voor mensen met zeer complexe zorgnoden heel verschillend ingevuld wordt.
“Onze bewoners hebben die afwijkende aanpak en beleid nodig. Het beleid en het VAPH moeten erkennen dat de opvangvorm ‘voorziening’ een cruciale rol speelt in het leven van zeer kwetsbare mensen en evenwaardig is met het organiseren van zorg buiten een voorziening. Het is essentieel dat we de zichtbaarheid van onze doelgroep zo groot mogelijk maken”, aldus Paul.
LEES MEER OP INFUUS.BE
- Nieuw boek blikt terug op 35 jaar Ter Heide
- Dokters van de Wereld en Multipharma lanceren ‘solidaire zeep’ voor mensen in nood
- Maarten en Helder Vanneste, vader en dochter samen aan het werk in WZC Het Heiveld
- “De zorgsector mag best wat stoer en stout zijn”
- Neos vzw lanceert ‘pil tegen eenzaamheid’