Neos vzw lanceert ‘pil tegen eenzaamheid’

Verpakking-liggend
Redactie

Ongeveer een kwart van de Belgen voelt zich soms eenzaam, blijkt uit recent onderzoek. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar naarmate je ouder wordt, verhoogt de kans op het verlies van waardevolle relaties en warme, fysieke contacten. Ook langdurig zieken en alleenstaanden hebben een grotere kans om in eenzaamheid te belanden. Om die reden lanceerde vzw Neos, het netwerk van ondernemende senioren, ‘De Verenigingspil’.

De zorgwekkende cijfers zette Neos vzw, in samenwerking met TolBo vzw en intussen liefst 43 andere organisaties en verenigingen, aan om de verenigingspraktijk in te zetten en te cultiveren. De opvallende actie pakt uit met een pil als alternatief voor de huidige geneesmiddelen die ingezet worden tegen eenzaamheid. “Maar De Verengingspil is niet zomaar een pil”, klinkt het. “De verenigingspil staat voor de sociale, culturele en sportieve rijkdom die het verenigingsleven te bieden heeft. Mensen die deelnemen aan het verenigingsleven zijn minder eenzaam en hebben meer kwalitatieve sociale contacten. Ze voelen zich gewoon beter in hun vel. Bovendien is de verenigingspil veel goedkoper en effectiever dan medicatie, en heeft ze geen enkele negatieve bijwerking.”

Geen echt medicijn

De Verenigingspil wordt verpakt in een doosje zoals andere medicatie waardoor het niet zou misstaan naast andere medicijnen in je medicijnkast. Maar De Verenigingspil is natuurlijk geen echt medicijn. Als je het doosje opent, zit er een bijsluiter met een stappenplan naar de gewenste vereniging. Want zoals experts hebben bewezen, werkt het verenigingsleven preventief en curatief tegen psychische problemen zoals depressies en eenzaamheid.

De Verenigingspil wil de stap naar het verenigingsleven verkleinen. Voor sommigen zal de verenigingspil al voldoende suggestief zijn om zelf actie te ondernemen om toe te treden tot een van de vele verenigingen die Vlaanderen rijk is. Maar die stap is niet voor iedereen even gemakkelijk. “Om die reden hebben we de verenigingspil ontwikkeld opdat huisartsen, psychologen, maatschappelijk werkers en andere eerstelijnswerkers een instrument in handen hebben om met de persoon in kwestie de stap naar het verenigingsleven te bespreken.”

Meer info en De Verenigingspil bestellen kan via www.deverenigingspil.be.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.