Redactie
Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden lanceert als eerste Vlaams ziekenhuis een project van wasbare luiers op de kraamafdeling. Het doet dit in samenwerking met enkele kinderdagverblijven in de buurt. Als pas bevallen mama kan je in Imelda niet alleen wasbare luiers gebruiken, maar na het verblijf ook de vuile binnenbrengen en vers gewassen luiers ophalen. Eens je kleintje naar de crèche gaat, neemt men het daar over. Gemakkelijk en op maat van de ouders. Een win-win dus.
Sinds kort kan je wanneer je bevalt in het Imeldaziekenhuis niet alleen meer kiezen voor wegwerpluiers, maar ook voor een ecologischere oplossing: wasbare luiers. Een aantal zorgverleners van de kraamafdeling lanceerden samen met de preventieadviseur het idee om in het ziekenhuis te starten met het gebruik van wasbare luiers. Na een voorstelling aan het intern Innovatiecomité, kwam er groen licht om dit idee uit te werken. Er werd gezocht naar een geschikte partner en er werd een subsidieaanvraag gedaan bij OVAM voor dit duurzaam project.
“De zoektocht naar een geschikte partner was niet makkelijk. We zochten niet alleen een leverancier van luiers, maar ook een bedrijf dat zorgde voor het ophalen en het wassen van de vuile luiers. Een circulair project dus. Na even zoeken, kwamen we bij Snappies terecht, een jong bedrijf met als missie het afval van luiers drastisch te verminderen met een ecologisch alternatief”, vertelt Renilde Bastaens, hoofdvroedkundige van het Imeldaziekenhuis.
Zelfde prijs
Jonge ouders krijgen voortaan de kans om de luiers gedurende hun verblijf uit te proberen zonder dat ze hiervoor een engagement op lange termijn hoeven aan te gaan. En dankzij de subsidie van OVAM kunnen de wasbare luiers in het ziekenhuis aan dezelfde prijs worden aangeboden als wegwerpluiers. Wanneer de ouders de wasbare luiers thuis verder gebruiken is de kostprijs per maand voor het gebruik van de wasbare luiers 85 euro.
“Wie in ons ziekenhuis bevalt, kan vanaf nu kiezen voor wasbare of wegwerpluiers. De prijs die je betaalt blijft dezelfde. Op die manier kan je de luiers voor een aantal dagen uittesten. Ga je naar huis en wil je verder gebruik blijven maken van de wasbare luiers, dan krijg je vanuit het ziekenhuis een pakket wasbare luiers mee”, aldus Renilde Bastaens.
LEES MEER OP INFUUS.BE
- Stichting tegen Kanker lanceert haarknipactie om onderzoek te steunen
- De Warmste Week roept iedereen op om massaal in actie te komen tegen eenzaamheid
- Imeldaziekenhuis lanceert wasbare luiers in kraamafdeling
- Dieter Coppens en Jelle De Beule leggen knoop in zakdoek voor Wereld Alzheimer Dag
- Kom op tegen Kanker zet in op preventie met ‘De Nieuwe Levensgenieter’