Eerste lichting verpleegkundigen studeert af via #kiesvoordezorg

#kiesvoordezorg

AZ Turnhout verwelkomt vijf nieuwe collega’s. Het zijn de eerste verpleegkundigen die afstuderen via het project #kiesvoordezorg: een initiatief voor mensen die zich willen omscholen.

Het project #kiesvoordezorg is een springplank voor wie een carrièreswitch naar de zorg wil maken. AZ Turnhout nam eraan deel. Dat betekent dat wie door de toelatingsproeven raakte, al meteen een contract kon tekenen bij het ziekenhuis. Tijdens de opleiding zijn de studenten al medewerker van AZ Turnhout en worden ze betaald volgens de loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing in de ziekenhuissector. Tijdens het schooljaar kunnen ze zich ten volle concentreren op hun studies. In de schoolvakanties en de zomermaanden werken ze enkele weken in AZ Turnhout om extra ervaring op te doen en nemen ze hun verlof op.

“Maar terug gaan studeren is niet evident”, zegt Chris Loodts, begeleidingsverpleegkundige in AZ Turnhout. “maar de kandidaten van het project krijgen deze kans met beide handen. Heel fijn om te zien, zoveel motivatie. Door deze samenwerking kunnen de studenten tijdens hun drie- of vierjarige opleiding uitgebreid kennismaken met ons ziekenhuis”, vult Chris aan. “Hun stages en vakantiewerk proberen we zo te plannen dat zij zoveel mogelijk aan de slag kunnen op de diensten waar hun interesses liggen.”

De eerste lichting van vijf nieuwe medewerkers studeert nu af. “Het project heeft heel mijn leven veranderd. Zonder #kiesvoordezorg was dit me niet gelukt, dan had ik heel veel moeten opgeven of had ik een job moeten combineren met mijn studies, wat me heel zwaar lijkt”, zegt Pierre. Voor hem kwam het project op het juiste moment op zijn pad. “Negen jaar geleden ben ik begonnen aan de opleiding verpleegkunde, maar ik heb de studie niet afgemaakt. Ik kon plots in de paardensport beginnen en heb dat graag gedaan. Later wou ik me toch gaan settelen en koos ik voor een stabieler leven met een bureau job. Maar dat werk bleek ik echt verschrikkelijk te vinden. Via een vriendin die hier in het ziekenhuis werkte, hoorde ik over #kiesvoordezorg. Het was de ideale kans om mijn studies terug op te nemen. Ik haalde de selectie en mocht in het tweede jaar van de opleiding instappen. Tijdens mijn studie kreeg ik elke maand een loon, waardoor ik niets te verliezen had.”

Pierre gaat in juli vast aan de slag op de verpleegafdeling ‘orthopedie – urologie – gynaecologie’. “Daar heb ik vorige zomervakantie gewerkt en nadien heb ik er ook nog stage gelopen. Het is een heel leuk team, wat ik heel belangrijk vind. Wat ik ook heel fijn vind daar is dat de patiënten meestal met een goed perspectief de afdeling verlaten. Er is ook veel variatie in leeftijd, je werkt er met jongvolwassenen tot oudere zorgvragers.”

Ook de volgende jaren verwacht AZ Turnhout nog een mooie instroom aan nieuwe verpleegkundigen via #kiesvoordezorg. Er zijn momenteel nog 25 studenten bezig aan een traject en in september 2024 starten er 14 nieuwe studenten. Ook zij tekenden allemaal al een contract bij AZ Turnhout.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES