Eerste vakantiehuis voor gezinnen van gehospitaliseerde kinderen

Vakantiehuis gezinnen van gehospitaliseerde kinderen

Het Ronald McDonald Kinderfonds opent een eerste vakantiehuis in België: een oase van rust waar gezinnen van gehospitaliseerde kinderen, tegen een symbolische prijs, kunnen genieten. “Vaak hebben deze ouders noch de tijd, noch de middelen om een vakantie te organiseren.”

Het Ronald McDonald Kinderfonds opende op 20 juni 2024 een eerste vakantiehuis in België. De ‘getaway’ ligt in Center Parcs Les Ardennes in Vielsalm, in de provincie Luxemburg. Het verblijf is speciaal ontworpen om gezinnen te verwelkomen waarvan een kind ernstig ziek is of lange tijd in het ziekenhuis heeft verbleven. Gezinnen kunnen er een weekend, enkele dagen of een week verblijven om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen.

“Voor gezinnen in zulke moeilijke situaties is er even tussenuit knijpen geen luxe, maar een noodzaak. Vaak hebben deze ouders noch de tijd noch de middelen om een vakantie te organiseren, omdat de financiële last van een ziekenhuisopname al aanzienlijk is. Toch willen ook zij een weekje ontspanning. Ook broertjes en zusjes lijden hieronder, want als een kind ziek is, gaat het hele gezin eronder gebukt”, vertelt Hilde Celeste De Jonge, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Het vakantiehuis in Vielsalm is geschikt voor maximaal acht personen en is van alle comfort voorzien: een eigen terras, een barbecue, vier slaapkamers, twee badkamers, een comfortabele woonkamer en een goed uitgeruste keuken. Gezinnen kunnen er ook profiteren van de vele activiteiten die Center Parcs biedt, zoals Aqua Mundo, een kinderboerderij en speurtochten. De prijs voor gezinnen bedraagt 20 euro per nacht voor het volledige verblijf, een symbolische prijs die mogelijk wordt gemaakt door sponsors en partners om te garanderen dat het verblijf voor iedereen toegankelijk blijft.

Een tweede locatie in België

Dit nieuwe vakantiehuis is het tweede verblijf van het Fonds in België. Sinds 2019 heeft het Kinderfonds een huis in Jette om ouders van kinderen die opgenomen zijn in het UZ Brussel een tweede thuis te bieden. Ouders, broers en zussen kunnen er verblijven op een steenworp van het ziekenhuis, zodat ze hun zieke familielid elke dag kunnen bezoeken om hen gerust te stellen en te steunen. Meer dan 400 gezinnen logeerden al in het Jette-huis, wat neerkomt op meer dan 4.000 overnachtingen en meer dan 4.000 ‘welterusten’-knuffels voor kinderen in het ziekenhuis.

​Het Fonds heeft ook grote ambities voor de toekomst en wil zijn steun uitbreiden om meer gezinnen in het hele land te bereiken. Volgend op de opening van het vakantiehuis in Vielsalm wil het Fonds zijn activiteiten verder ontwikkelen met andere projecten, waaronder een project in Antwerpen dat gepland staat voor 2026.

“Zieke kinderen voelen zich beter als hun ouders, broers en zussen in de buurt zijn. Het heeft een directe invloed op hun genezingskansen”, besluit Hilde Celeste De Jong.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES