Bethanië en AZ Voorkempen vieren jubileum met tentoonstelling

Jubileumjaar Bethanië en AZ Voorkempen

Bethanië ggz en AZ Voorkempen bestaan maar liefst 100 en 75 jaar. De zorgorganisaties vieren dat jubileumjaar samen, met een mobiele tentoonstelling, de ‘wasverzachter’, die je doorheen de tijd laat reizen.

Bethanië is een van de grootste psychiatrische centra in België. Het leidde ook tot de oprichting van een algemeen ziekenhuis dat een onmisbare schakel vormt tussen de eerstelijns- en derdelijnszorg in de regio Voorkempen. Het spreekt dan ook voor zich dat de twee zorgorganisaties samen het jubileumjaar vieren. “Het verleden van de twee zorgorganisaties is er een van honderden verhalen: van hevige branden, passages van het Duitse en Amerikaanse leger, een tornado, Vlaamse kermissen, nieuwe werk- en behandelmethodes en ga zo maar door”, klinkt het. Om die rijke geschiedenis op een toegankelijke manier in beeld te brengen, ontwikkelde samen met het historisch projectbureau Geheugen Collectief een mobiele tentoonstelling, de ‘wasverzachter’.

De wachtverzachter bestaat uit zorgvuldig geselecteerde foto’s en verhalen uit het archief en biedt een kans voor bezoekers om een reis door de tijd te maken en de evolutie van de organisaties te ervaren. Kamerschermen die vroeger de privacy van bewoners en patiënten bewaarden, zorgen er nu voor dat je als bezoeker inzicht krijgt in honderd jaar gezondheidszorg. De kamerschermen reizen rond langs wachtzalen en andere openbare ruimten zodat eenieder die wil een anekdote kan meepikken.

Daarnaast is er op Erfgoeddag, 21 april, ook een erfgoedwandeling voorzien op de groene domeinen van de zorgorganisaties. Wie meer informatie wil over het jubileumjaar, kan hier terecht.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.