CM verspreidt dagboek van jongere met mentale problemen

Het niet-zo geheime dagboek 3

“Met elk woord dat ik neerschrijf heb ik pijn. (…) Mama belt nu elke dag naar de psycholoog, maar er is nog geen plaats voor mij. Bijna zeggen ze, bijna.” Woordkunstenaar Hind Eljadid verspreidt, samen met CM Gezondheidsfonds, een fictief dagboek van een 16-jarige jongere met mentale problemen.

Het is een straffe campagne die in het oog springt: 8.000 exemplaren van een fictief dagboek – gebaseerd op echte dagboekfragmenten, ingestuurd door jongeren – worden verspreid op openbare plaatsen en in en rond het Vlaams en Federaal parlement. Doel: de maatschappij, maar vooral de politiek, wakker schudden. “Naar schatting 69.000 jongeren kampen met een psychische stoornis, maar krijgen – om welke reden dan ook – geen hulp. In het dagboek lees je wat dat met hen doet. Deze actie is een oproep om meer begaan te zijn met het mentale welzijn van de jeugd”, vertelt woordkunstenaar Hind Eljadid. Via haar sociale media en die van CM lanceerde ze een tijdje terug een oproep aan deze jongeren: bezorg me – anoniem – een stukje uit je dagboek. Die stukjes samen vormen nu ‘Het niet-zo geheime dagboek’.

“Een op de vijf kinderen en jongeren in ons land heeft psychische problemen. We weten dat van alle 18 tot 29-jarigen die aangeeft nood te hebben aan psychologische hulp, de helft dat niet krijgt. Dat is veel, te veel. Volgens schattingen zijn er in Vlaanderen 69.000 jongeren die mentale problemen hebben maar nog geen hulp krijgen”, kader CM-voorzitter Luc Van Gorp de actie.

“De ministers van Welzijn en Volksgezondheid zetten al grote stappen vooruit in deze legislatuur om de mentale gezondheid van jongeren aan te pakken, onder andere door het gratis beschikbaar maken van de eerstelijnspsycholoog en de OverKophuizen. Op dat elan moeten we verdergaan. Mentaal welzijn vergt een gezamenlijke inspanning van alle politici. Het is een collectieve verantwoordelijkheid.”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.