Testaankoop: “‘natuurlijke’ voedingssupplementen niet zonder gevaar”

voedingssupplementen

De afgelopen jaren zijn voedingssupplementen gemaakt met kruiden of platenextracten populairder geworden. Ze worden op de markt gezet als ‘natuurlijk’, maar dat maakt ze niet ongevaarlijk, waarschuwt Testaankoop.

Voedingssupplementen bestaan om tekorten aan voedingsstoffen op te lossen. Het is een aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze kunnen gemaakt worden van planten, en ze kunnen aangekocht worden zonder voorschrift. Maar dat betekent niet dat er geen kwaliteitscontroles op moeten gebeuren, vindt de consumentenorganisatie Testaankoop. Ook de bijwerkingen moeten vermeld worden. Zo kunnen deze voedingssupplementen de werking van bepaalde medicijnen versterken of net verminderen.

In de herfst van 2023 stuurde Testaankoop onderzoekers naar 19 apotheken en 20 natuurvoedingswinkels en drogisterijen voor mystery shopping. Ze kochten het voedingssupplement sint-janskruid en moesten spontaan aangeven dat ze ook een anticonceptiepil gebruikten – sint-janskruid vermindert namelijk de werking van de anticonceptiepil en kan dus leiden tot tussentijdse bloedingen en een ongewenste zwangerschap. Wat bleek? 16 van de 19 apothekers gaven aan dat het kruid het effect van de pil kon verminderen. In de natuurvoedingswinkels en drogisterijen gebeurde dat maar in 7 van de 20 gevallen. Webshops doen het nog slechter: uit analyse van 30 websites, bleek dat slechts 16 procent van de vrij verkrijgbare preparaten met sint-janskruid om in te slikken expliciet de wisselwerking met de pil vermeldde.

Daarnaast vond Testaankoop drie supplementen waarvan de verpakking de verplichte vermelding ‘Bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen uw arts of apotheker informeren’ niet bevatte. Tot slot analyseerde de consumentenorganisatie de samenstelling van 8 populaire preparaten met sint-janskruid. De helft ervan overschreed ruimschoots de door de EMA vooropgestelde limiet van 1 mg hyperforine per dag. Boven die limiet kan hyperforine de werking van geneesmiddelen op zo’n manier beïnvloeden dat er een impact op de gezondheid is.

“Voedingssupplementen zijn geen snoepjes, we vragen een strenger kader. Ook raden we consumenten aan om voedingssupplementen alleen te gebruiken na overleg met hun huisarts of apotheker”, zegt Laura Clays, woordvoerder van de organisatie.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.