Eén miljoen naar onderzoek zeldzame schildklieraandoeningen

schildklier

Prof. dr. Sabine Costagliola wint de Prijs Generet, een prijs die wordt gegeven aan iemand die prestigieus onderzoek voert naar zeldzame ziekten. Met één miljoen euro is het niet de minste prijs.

Prof. dr. Sabine Costagliola (Université Libre de Bruxelles) heeft de eer te danken aan haar onderzoek dat de technologie van menselijke organoïden (kunstmatig gekweekte miniatuurorganen) gebruikt om twee zeldzame schildklierziekten in kaart te brengen. De schildklier heeft immers een essentiële rol in de groei en de goede werking van ons metabolisme. Deze klier, die onderaan de hals gelegen is, produceert hormonen die bijna al onze weefsels en organen beïnvloeden: hersenontwikkeling, cardiovasculaire werking, regulering van het basaal metabolisme, van de lichaamstemperatuur, van de menstruatiecyclus… Onder de schildklieraandoeningen is congenitale hypothyroïdie een zeldzame ziekte die ongeveer 1 op de 3.000 kinderen treft. Ze wordt gekenmerkt door een slecht functionerende of ontbrekende schildklier bij de geboorte. Een vroegtijdige opsporing en behandeling zijn zeer belangrijk – een laattijdige ontdekking en behandeling zorgt voor mentale en groeiachterstand.

Prof. dr. Sabina Costagliola bestudeert al vele jaren de mechanismen die aan de basis liggen van de ontwikkeling van de schildklier en schildklieraandoeningen. “Vandaag kunnen we ongeveer 10 procent van de congenitale gevallen van hyperthyroïdie verklaren. De overgrote meerderheid van de gevallen blijft dus onopgelost. Met mijn onderzoek wil ik begrijpen waarom een kind geboren wordt zonder schildklier of met een schildklier die niet goed werkt”, legt ze uit.

Met de financiële steun van de Prijs Generet kunnen Sabine Costagliola en haar team hun onderzoek voortzetten om deze menselijke organoïden te gebruiken om twee zeldzame schildklieraandoeningen in kaart te brengen. Proficiat!

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.