Cardiale revalidatiedienst blaast 40 kaarsjes uit

Cardiale revalidatie 40 jaar

In 1984 opende het ‘Centrum voor Cardiale Revalidatie’ de deuren. Vandaag bestaat de revalidatiedienst van het Imeldaziekenhuis nog steeds, en die veertig jaren werden goed gevierd.

“Het begon allemaal 40 jaar geleden”, vertelt Gudrun Depotter, diensthoofd van de Cardiale revalidatie van het ziekenhuis in Bonheiden. “In 1984 opende het ‘Centrum voor Cardiale Revalidatie’ zijn deuren voor het eerst. Diensthoofd Patrick van Daele en Annemie Coolen, sociaal verpleegkundige, hebben samen het centrum opgestart. Annemie is als enige nog steeds werkzaam in het Imeldaziekenhuis als hoofdverpleegkundige van de afdeling Bijzondere zorgen.”

“Het was een tijd waarin hartpatiënten nog dachten dat het beter was om niet te veel te bewegen na de ingreep. Het vroeg heel wat overredingskracht om hen te overtuigen om met een revalidatieprogramma te starten”, vult dokter John Roosen, cardioloog en dienstverantwoordelijke Cardiale revalidatie, aan.

Eerst werden alle hartoperaties doorverwezen naar UZ Leuven, maar in 1992 startte ook het Imeldaziekenhuis met hartchirurgie. “Cardiologie en hartchirurgie werden en worden nog steeds in ons ziekenhuis flink uitgebouwd. Over de jaren heen heeft de interventionele cardiologie een enorme vlucht genomen”, kadert dokter Roosen.

Het centrum groeide mee. Er kwamen nieuwe doelgroepen bij, elk met een hun aangepaste vorm van training en begeleiding. De focus ligt ook steeds meer op preventie en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Ook het aantal patiënten steeg doorheen de jaren. In 2019 verzorgde de dienst Cardiale revalidatie 1.095 patiënten, in 2023 ging het om 1.464.

“Als team proberen wij meer dan ooit de patiënt te betrekken tijdens zijn of haar revalidatie. Het doel van onze begeleiding is ervoor te zorgen dat patiënten na hun revalidatie een betere lichamelijke, geestelijke en sociale conditie hebben. Dat is het allerbelangrijkste.” besluit Roosen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.