Opvallend meer gevallen van kinkhoest

kinkhoest

Er zijn dit jaar opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan vorige jaren. Vaccinatie wordt sterk aangeraden, de ziekte kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor kinderen jonger dan één jaar.

Het Departement Zorg telde voor de eerste weken van 2024 al 159 meldingen van kinkhoest. In de jaren voor de coronapandemie waren er gemiddeld tachtig gevallen per maand. In 2024 zitten we dus al aan het dubbele, op twee maanden tijd.

Meestal komt kinkhoest voor bij kinderen tussen vier en negen jaar. Baby’s worden hiervoor gevaccineerd, en krijgen een boostervaccin op zes jaar, omdat de bescherming dan vermindert. Vlak voor deze booster, zijn kinderen dus meer vatbaar voor kinkhoest. Het is dan ook in deze leeftijdscategorie dat er veel meldingen (56) zijn.

Voor kinderen tussen vier en negen is kinkhoest niet zo gevaarlijk. Maar: ze kunnen hun jongere broers of zussen besmetten, die wel erg kwetsbaar zijn en vatbaar zijn voor complicaties.

Het Departement Zorg zag in januari ook een toegenomen aantal meldingen van infecties en ziekenhuisopnames bij kinderen jonger dan één jaar. Al bij zestien baby’s werd dit jaar kinkhoest vastgesteld. Tien van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Pasgeboren baby’s lopen een risico op hersenschade door kinkhoest. Bij oudere kinderen blijft het meestal bij een aanslepende hoest. Vaccineren is dus de boodschap.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.