Meneer de Uil waarschuwt voor darmkanker

Fabeltjeskrant darmkanker

Wie jong was in de jaren ’70 kent Meneer de Uil van De Fabeltjeskrant als een wijs personage. En dat blijft hij ook. Meneer de Uil is teruggekeerd, speciaal voor internationale darmkankermaand, en hij waarschuwt zijn vroegere kijkertjes: laat je testen op darmkanker.

Iedere Vlaming ontvang vanaf zijn 50ste verjaardag een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Met een staafje, verpakt in een enveloppe, kan een staal van de stoelgang worden genomen. Sinds de start van dit bevolkingsonderzoek, worden er in Vlaanderen 30 procent minder darmkankers vastgesteld. Meer dan 80 procent van de darmkankers werd zo in een vroege fase ontdekt. Toch laat nog steeds een op de twee Vlaamse vijftigplussers de test onaangeroerd. Nochtans is het vroegtijdig opsporen van darmkanker ontzettend belangrijk. Bij een vroegtijdige ontdekking is er namelijk 90 procent meer kans op genezing. De vzw Stop Darmkanker zocht en vond daarom een goede manier om die vijftigplussers aan te spreken. Daarvoor schakelt de organisatie niemand minder dan Meneer de Uil van De Fabeltjeskrant in.

“De kijkers van toen zijn ondertussen allemaal stevige vijftigplussers. Per jaar komen er in België 8.000 vijftigplussers bij met darmkanker. Daar zitten ongetwijfeld heel wat Fabeltjekrantkijkers bij”, zegt Luc Colemont, maag- en darmspecialist en managing director van Stop Darmkanker. “Daarom ben ik blij dat Meneer de Uil speciaal voor ons wou terugkomen. Het zijn ‘de kijkbuiskinderen’ van vroeger die vandaag een groot risico lopen.” ​

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.