Gezichtsscan meet hoe het met je gezondheid gesteld is

gezichtsscan wit-gele kruis

Een Gentse start-up werkt aan een gezichtsscan op basis van artificiële intelligentie die op enkele seconden tijd een nauwkeurige welzijnscheck uitvoert. Thuisverpleegkundigen van Wit-Gele Kruis gaan er alvast mee aan de slag. En vanaf midden april kunnen ook Helan-klanten de toepassing uittesten.

Een scan van je gezicht die je vertelt hoe het met je gezondheid gesteld is? Het klinkt als toekomstmuziek, en die is de Gentse start-up IntelliProve volop aan het componeren. IntelliProve ontwikkelde in 2021 een gezichtsscantechnologie die binnen enkele seconden nauwkeurig enkele gezondheidsparameters meet. Er wordt op een contactloze manier gekeken naar de hartslag, ademhalingsfrequentie, hartvariabiliteit. Dat met behulp van een camera van een smartphone, laptop of tablet. Het enige wat de gebruiker moet doen, is twintig seconden in de camera kijken. De technologie doet de rest.

Hoe, wat, waarom?

Hoe kan dat dan? Telkens wanneer het hart pompt, wordt er bloed door de bloedvaten van het gezicht gestuurd. Op basis van de kleurveranderingen in het gezicht voert de gezichtsscansoftware zijn metingen uit. Verder beantwoord de gebruiker ook enkele vragen rond welzijn. De resultaten worden daarna vergelen met wetenschappelijke referentiewaarden. De WelWijzer geeft de gebruiker bovendien concrete tips om aan de slag te gaan met een gezondere levensstijl. 

“We willen digitale gezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen”, vertelt Joeri Tulkens, CEO en medeoprichter van IntelliProve.

gezichtsscan

Meer tijd voor kwaliteitsvolle zorg

Wit-Gele Kruis stapte alvast in een pilootproject met de technologieleverancier. De thuisverpleegkundigen kregen er eerst zelf de kans om biometrische gegevens te meten met de scan. Momenteel wordt de technologie ook ingezet voor patiënten – al wordt er nog gekeken in welke omstandigheden de software best wordt ingezet. De patiënten zijn alvast onder de indruk: “Ongelofelijk wat er vandaag allemaal kan. Mijn thuisverpleegkundigen zijn allemaal super, en ik ben blij dat ik een babbeltje met ze kan maken. De gezichtsmeting via de tablet wijst zichzelf uit, het verloopt allemaal goed, maar het zal natuurlijk nooit mijn echte verpleegkundigen kunnen vervangen”, vertelt Johan Vanhulle, patiënt bij Wit-Gele Kruis.

Ook de verpleegkundigen zelf zijn onder de indruk. Ze zien er de voordelen van in. “Dankzij de gezichtsscan komt er tijd vrij om meer met de patiënt en zijn echte verzorging bezig te zijn”, zegt Tamara Dewaele, hoofdverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis Roeselare. “Alle parameters worden nu ook direct geregistreerd en kunnen in de toekomst doorgestuurd worden naar ons digitaal verpleegdossier. Er is minder kans op administratiefouten of opvolging van toestellen die nu niet langer meegenomen en onderhouden moeten worden.”

Ook bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds zijn ze opgetogen over de nieuwe technologie. Het ziekenfonds is ook een samenwerking met de start-up aangegaan. “We willen nóg meer nadruk leggen op levensstijl en gezondheid. Om klanten aan te moedigen gezondere keuzes te maken, moeten we hen eerst meer inzicht geven hierover”, klinkt het bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Wie er klant is, kan vanaf midden april de gezichtsscan uittesten.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.