Kom op tegen Kanker: begeleiding bij werkhervatting belangrijk

Kom op tegen Kanker

Wie na kanker opnieuw aan het werk wil, kan daarvoor begeleiding op maat krijgen. Alleen is de toegang tot die begeleiding op maat moeilijker geworden. Zelfstandigen of mensen die van werkgever willen veranderen, vallen bijvoorbeeld uit de boot.

Elk jaar krijgen in België 26.000 mensen op beroepsactieve leeftijd kanker. De meerderheid kan weer aan het werk, maar dat is niet altijd evident. Nevenwerkingen zoals vermoeidheid of concentratieverlies of functionele beperkingen als gevolg van een operatie, maken het hervatten van het werk moeilijk. Bovendien hebben veel mensen ook vragen bij de regels: is een deeltijdse opstart bijvoorbeeld mogelijk? Moet je op een sollicitatie vertellen dat je kanker hebt gehad?

Voor dat soort vragen kan iedereen terecht bij Rentree, of dat is toch de bedoeling. In 2017 werd Rentree opgericht met financiering van Kom op tegen Kanker. Het maakt inmiddels deel uit van de vaste werking van VDAB. Maar door veranderingen bij VDAB, zijn er steeds meer drempels. Mensen raken minder makkelijk bij de begeleiding, of kunnen er helemaal geen gebruik meer van maken.

“Weer gaan werken is voor patiënten met en na kanker erg belangrijk. Werken betekent inkomsten en sociale contacten, al is dat niet evident als je herstellende bent. Daarom is het belangrijk dat elke (ex-)patiënt begeleiding op maat kan krijgen”, zegt Wim Geluykens, onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker.

Meldingen van de Kankerlijn van de organisatie tonen aan welke drempels er precies zijn. Om te beginnen moet sinds juli 2023 de werkgever zijn akkoord geven voor jobcoaching. Dat kan voor sommige medewerkers een drempel zijn. Daarnaast kunnen zelfstandigen helemaal niet meer terecht bij Rentree. Ook werkzoekenden kunnen er geen beroep meer op doen. Enkel via de algemene diensten van VDAB kunnen ze een eventuele doorverwijzing krijgen.

“Te vroeg om te werken”

Die doorverwijzing is niet altijd gegarandeerd, bewijst de getuigenis van Manou, die op 28-jarige leeftijd lymfeklierkanker kreeg: “Omdat ik werkzoekende was, moest ik me eerst via VDAB registreren en een doorverwijzing naar Rentree vragen. Helaas werd die vraag geweigerd door VDAB en werd mij verteld dat het te vroeg was om opnieuw te gaan werken. Ik kreeg het gevoel dat ik een slachtoffer was dat niks meer kon, terwijl ik mijn behandeling goed doorgekomen was en vol energie zat om weer te gaan werken. Wat ik ook uitvoerig met mijn arts besproken had. Het enige wat ik wou, was advies krijgen van Rentree, maar ik ben uiteindelijk nooit met hen in contact kunnen komen.”

Kom op tegen Kanker hoopt dat Rentree opnieuw toegankelijk wordt gemaakt voor iedere (ex-)kankerpatiënt die er nood aan heeft.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.