Gent brengt invloed genen en omgeving in kaart

Universiteit Gent

Een grootschalig Gents onderzoek zal komende 20 jaar 20.000 inwoners opvolgen om de invloed van genen en omgeving in kaart te brengen. “We willen de gezondheidszorg van de toekomst voorbereiden op de vergrijzing.”

De Gezondheidsmonitor, zo heet het onderzoeksproject dat de komende twintig jaar zal lopen. Een team van meer dan dertig experten van UZ Gent, UGent, de Stad Gent en imec werken ervoor samen, en bekijken de informatie elk vanuit hun expertise. Doel is de invloed van omgeving en genen op de gezondheid in kaart te brengen. Enkel inwoners van vijf deelgemeenten van Gent (Wondelgem, Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, Afsnee), die ouder zijn dan 45 jaar, kunnen deelnemen.

In totaal zal het onderzoek 400.000 vragenlijsten, 180.000 stalen bloed, urine, haar, huid, stoelgang en speeksel opleveren. “Met de data van 20.000 Gentenaars willen we de toekomstige zorg verbeteren. Door de resultaten van genetische en omgevingsfactoren te combineren, krijgen we een uniek zicht op risicofactoren voor ziektes en leren we hoe we gezonder ouder kunnen worden. Zo komen we tot nieuwe inzichten, behandelingen en misschien zelfs geneesmiddelen”, legt hoofdonderzoeker Marthe De Boevre uit.

“Het onderzoek duurt twintig jaar, maar om de vooruitgang in wetenschappelijk onderzoek over dit thema te versnellen, zullen we regelmatig resultaten delen met de deelnemers en andere onderzoekers. We geven individuele deelnemers telkens een rapport mee van de fysieke proef zodat ze het kunnen bespreken met hun vertrouwde huisarts als ze dat wensen. Deelnemers die op voorhand toestemming geven, informeren we ook over sterk afwijkende resultaten als we plots een aandoening zouden opmerken die de deelnemer nog niet kende, maar die wel behandelbaar is.”

Er worden nog deelnemers voor het onderzoek gezocht. Wie in aanmerking komt en graag wil participeren, kan hier terecht.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.