WZC noemt ruimtes naar gedeeld verleden: “Zeg niet ‘gang’, wel ‘de spoorweg'”

Coralia

What’s in a name? Veel, zouden ze bij woonzorgcentrum Coralia antwoorden. In de plaats van de standaardbenamingen zoals ‘A0’ en ‘de cafetaria’, besloten ze ruimtes en wooneenheden wat creatiever te benoemen. Zo is er voortaan ‘de brouwerij’, ‘de diepe route’, ‘de melkerij’ enzovoort.

Twee jaar geleden opende Coralia de deuren. Het woonzorgcentrum omvat zes woongroepen, waar telkens een twaalftal ouderen terechtkunnen. Tot enkele dagen geleden hadden die wooneenheden en andere ruimtes geen verrassende namen, zoals de ‘A0’, of de ‘polyvalente ruimte’. Daar is nu verandering in gebracht. De ruimtes, althans de benamingen ervan, kregen wat meer kleur. De inspiratiebron is de nabije omgeving, het dorp Waarloos en diens geschiedenis.

Zeg niet langer ‘polyvalente ruimte’ in wzc Coralia, maar wel ‘den eendracht’. Dat verwijst naar het bekende Maes-café naast de brouwerij in het dorp, dat eveneens een ontmoetingsplaats is. De cafetaria is dan weer voortaan ‘de brouwerij’, waar naar eigen zeggen het Knotsbier en het Kontichs Contje rijkelijk vloeien. De gang waar de kiné, het kapsalon en de burelen van de sociale dienst en directie gehuisvest zijn, werd herdoopt tot ‘de spoorweg’. “Eerst deed het idee ‘den hete kilometer’ de ronde, maar daar heb ik mijn vetorecht voor moeten gebruiken. ‘Den hete kilometer’ verwijst namelijk naar de vele bars met prostituees die hier destijds op de Grote Steenweg zaten”, lacht directeur Bert Schonenberg. De bewoners werden dan ook nauw betrokken bij de benamingen. Zij deelden volop herinneringen en anekdotes.

De visclub en een stinkende beek

Ook de woonstraten op het gelijkvloers kregen een knipoog naar het verleden van Waarloos. Zo is er de ‘maalderij’ en de ‘melkerij’, waar volgens bewoonster Margriet een grote boterton stond waar heel Waarloos in kon. De twee achterste woonstraten op de eerste verdieping werden genoemd naar het bos van Waarloos, het ‘Eyckbos’ en het ‘Hakkeltje’. Een plaats waar volgens bewoonster Maria heel wat kinderen zorgeloos konden spelen vroeger. De tussengang op de eerste verdieping heet nu ‘de diepe route’, de huidige visput in Waarloos. De chalet van de visclub is mede door bewoner Fons Sneyers gebouwd.

En tot slot, vooraan op de eerste verdieping zijn er woonstraten ‘Ter Beke’, een gehucht bij de grens van Rumst en ‘Hessepoel’. Dat laatste verwijst naar een beek in Waarloos, die vroeger de nogal stinkende riolering was voor de brouwerij, en waar Maria als kind een keer ingevallen was.

“Deze ruimtes zijn bouwstenen, maar uiteraard zijn onze bewoners, hun familie en de medewerkers, vrijwilligers, buurtbewoners enzovoort het hart en ziel van Coralia”, wordt er besloten.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.