Eten onder een omgekeerd operatiekwartier in ZNA

Kunst ZNA

In het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix kan je als bezoeker of medewerker voortaan genieten van kunst. En niet zomaar wat kunstwerken: wat dacht je van een omgekeerd operatiekamer aan het plafond, of een moderne versie van de eed van Hippocrates?

ZNA nodigde drie hedendaagse kunstenaars uit om, naar eigen inzicht, beeldend werk te voorzien voor het nieuwe gebouw. Een voorwaarde was dat de kunstwerken ook een link moesten hebben met de stad Antwerpen. Een opdracht die de kunstenaars met veel plezier aannamen.

INFUUS neemt je mee ‘op wandel’ langs enkele van de opmerkelijke kunstwerken.

Matrasdrager

Op het gelijkvloers kan je de ‘matrasdrager’ van Philip Aguirre y Otegui bewonderen. Dit beeld, van een man die een versleten matras voortsleurt, staat symbool voor de patiënt. Het verwijst naar iedereen die ooit in die hoedanigheid in een ziekenhuis is geweest. Het is een levensgroot sculptuur, dat staat tussen de mensenstroom, in de rand van de zorgboulevard.

Kunst ZNA
Matrasdrager van Philip Aguirre y Otegui.

Omgekeerde operatiekamer uit 1910

Eten onder een omgekeerde operatiekamer van de 20ste eeuw, ook dat kan in ZNA. Op het derde verdieping, aan het plafond van restaurant Aster. Dit is een werk van Sofie Muller, en het gebruikt stukken van het vroegere Museum van de Gezondheidszorg. De ‘Operatie Muller-Lambotte’ is het spiegelbeeld van de moderne operatiekamer. Het is een reconstructie van een operatiezaal uit 1910, met authentieke medische voorwerpen. Bezoekers van het restaurant kunnen het werk ervaren door er even onder te gaan staan of rustig plaats te nemen in het zitgedeelte onder het werk.

Kunst ZNA
Het omgekeerde operatiekwartier ‘Operatie Muller-Lambotte’ van Sofie Muller.

Eed van Hippocrates

Het derde werk is een Vlaamse en moderne vertaling van de eed van Hippocrates. Deze muurschildering valt te ontdekking op plaatsen in het hele gebouw. Het is een werk van het kunstenaarscollectief Art & Language met Michael Baldwin en Mel Ramsden als huidige vertegenwoordigers. In de Zorgboulevard op het gelijkvloers overspant de integrale tekst de volledige lengte van de ruimte, van de ingang Park Spoor Noord voorbij de liftenblok tot aan de verstilde binnentuin. 

kunst ZNA
De hedendaagse versie van de eed van Hippocrates van kunstenaarscollectief Art & Language.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.