AUVB: “1 op 10 verpleegkundigen afwezig door ziekte”

Memorandum AUVB

De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) stelt vandaag haar memorandum voor met daarin vijf structurele pijnpunten van de sector. “Recent onderzoek toont dat 1 op 10 verpleegkundigen in ziekteverlof is. En steeds meer verpleegkundigen leggen overwerkt en gedemotiveerd het werk neer”, zegt woordvoerder Wouter Decat. “Deze negatieve spiraal moet doorbroken worden om kwalitatieve zorg te kunnen garanderen, nu en in de toekomst.”

“Een recent onderzoek van 2023 toont aan dat we in België een heel hoge verpleegkundige-patiëntratio hebben, 1 op 11. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 8 patiënten per verpleegkundige”, gaat AUVB meteen van start. Dat zorgt voor een overbelasting bij zorgprofessionals, maar ook voor het sluiten van afdelingen. Daarbovenop komt dat 1 op 10 verpleegkundigen (11,3 procent) in algemene ziekenhuizen zelf in ziekteverlof is. Ook stijgt het aantal langdurig zieken (langer dan een jaar). “Dit is een gevaarlijke negatieve spiraal”, waarschuwt AUVB. “Verpleegkundigen vallen uit en door de vergrijzing neemt het aantal patiënten enkel toe. De laatste babyboomers komen nu op pensioengerechtigde leeftijd. Deze spiraal kan enkel doorbroken worden met structurele ondersteuning van de sector vanuit het beleid.”

In haar memorandum vraagt AUVB zich af: wie zorg voor de zorgverleners? De unie oppert vijf belangrijke beleidsprioriteiten en concrete oplossingen. De organisatie koppelt die oplossingen aan menselijke verhalen: vijf verpleegkundigen vertellen hun verhaal, hun symptomen en de ‘behandeling’ of oplossing.

Mehdi
Zorgverlener Mehdi vertelt over zijn ‘probleem’: “Ik kreeg een verschot in mijn rug omdat we niet voldoende ergonomisch materiaal ter beschikking hebben.”

Eén van deze zorgverleners is thuisverpleegkundige Mehdi (28). Hij getuigt dat het tekort aan materiaal leidt tot een letterlijke fysieke overbelasting. “Rolstoelen, looprekjes, krukken: vaak zijn ze niet meer voorradig, waardoor we patiënten vaak ondersteunen of dragen naar hun badkamer. Zo kreeg ik al een verschot in mijn rug.” 

Hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum Liesbeth (53) hekelt dan weer het tijdsgebrek en lagere zorgkwaliteit die volgt uit het gebrek aan personeel. “Het is hier geen carwash!, zeg ik soms tegen mijn verpleegkundigen. In de dagelijkse, intieme zorgtaken maak je als verpleegkundige het verschil. En wie op z’n tandvlees zit, overwerkt en overspannen, doet alles snel, zonder oog te hebben voor de bewoner in kwestie.”  Zo bevat het memorandum verhalen van nog drie andere zorgverleners: dat van Baptiste, laatstejaarsstudent verpleegkunde, Alexandra, hoofdverpleegkundige interne geneeskunde, en Yves, hoofdverpleegkundige spoed. Geïnteresseerd naar het hele memorandum? Je leest het hier.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES