Jaarlijks nog 200.000 nieuwe gevallen van lepra

Damiaanactie

28 januari was het Wereldlepradag. Het lijkt misschien een ‘ziekte van vroeger’, maar cijfers bewijzen het tegendeel: minstens 200.000 mensen krijgen nog jaarlijks te horen dat ze lepra hebben opgelopen. Damiaanactie blijft strijden voor verbetering.

Traditiegetrouw trekken de vrijwilligers van Damiaanactie deze periode opnieuw de straat op om stiftjes te verkopen. Daarmee zamelen ze geld in voor onder andere onderzoek en hulpverlening voor patiënten en hun families. Die vrijwillige inspanningen zijn noodzakelijk in de strijd tegen lepra.

Lepra… wat is dat nu weer?

Lepra is een chronische infectieziekte die de huid en het perifere zenuwstelsel aantast. Het komt nog steeds voor in meer dan 120(!) landen. De ziekte wordt overgedragen via microdruppels als mensen uitademen, hoesten of niezen. Bijna 6 procent van de huidige leprapatiënten zijn kinderen jonger dan 15 jaar. Patiënten sterven meestal niet aan de ziekte, maar ze raken levenslang verminkt door blindheid of doordat handen en voeten vervormen tot klauwen, met stigmatisering en sociale uitsluiting tot gevolg. 

In België kennen we Damiaanactie goed. De organisatie, opgericht in navolging van Pater Damiaan, strijdt al 60 jaar tegen de verspreiding van lepra. “Door middel van wetenschappelijk onderzoek krijgen we steeds betere inzichten in het ziekteverloop en de mogelijke behandeling en preventie. Zo weten we dat 99 procent van de leprapatiënten die tijdig een diagnose en behandeling krijgen, genezen”, zegt dokter Tine Demeulenaere.

De campagne van Damiaanactie staat dit jaar in het teken van doorzettingsvermogen. ​In de geest van Pater Damiaan zet Damiaanactie haar missie verder om de infectieziektes lepra, tuberculose en leishmaniasis wereldwijd uit te roeien. 

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.