Testaankoop buist ziekenhuizen op luchtkwaliteit

luchtkwaliteit Belgische ziekenhuizen

Een steekproef van Testaankoop naar de luchtkwaliteit in Belgische ziekenhuizen, schetst geen fraai beeld: de meest bezochte ziekenhuizen worden niet voldoende verlucht of hebben geen voldoende efficiënt ventilatiesysteem.

Met een CO₂-meettoestel in de hand, stuurde Testaankoop een aantal onderzoekers naar 25 grote ziekenhuizen in ons land. De consumentenorganisatie wilde weten hoe het gesteld is met de kwaliteit van de binnenlucht. De coronacrisis heeft immers doen beseffen hoe belangrijk die wel niet is. Microben en vervuilende stoffen inademen, heeft een impact op de gezondheid.

Telkens als we ademen, spreken of hoesten, stoten we CO₂ en kleine druppeltjes uit die mogelijk besmet zijn met micro-organismen, virussen of bacteriën. Hoe hoger de CO₂-waardes, hoe groter het risico op ziekteoverdracht, en hoe slechter de kwaliteit van de lucht. Boven een bepaalde drempel is het aanbevolen om de lucht in de ruimte te verversen door ramen open te zetten of een ventilatiesysteem aan te zetten. De metingen gebeurden aan het onthaal, in drie wachtkamers, de cafetaria, gangen, liften en toiletten.

Wat zeggen de resultaten? Van de bezochte ziekenhuizen, lagen de CO₂-waardes van slechts drie ziekenhuizen overal onder de grens 800 ppm, de drempelwaarde die de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt. Zeven ziekenhuizen haalden waardes boven de 800 ppm (en vaak zelfs 1000 ppm) in meer dan de helft van de geteste lokalen, wat erop lijkt te wijzen dat er onvoldoende wordt verlucht. De laagste CO₂-waarden vonden de onderzoekers in de onthaalruimtes, ongetwijfeld omdat die meestal dicht bij de toegangsdeur zijn. In de cafetaria’s werden de hoogste CO₂-waarden gemeten, omdat je tijdens het eten en drinken onmogelijk een mondmasker kan ophouden.

“We gaan naar het ziekenhuis om behandeld te worden, niet om ziek te worden”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, die vindt dat “zorginstellingen en onze overheden speciale aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van de binnenlucht”. De consumentenorganisatie heeft contact opgenomen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, om hem te vragen te reageren op de resultaten van het onderzoek en om actie te ondernemen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.