Ieperse zesdejaars leren reanimeren

Leren reanimeren2

De Ieperse leerlingen van het zesde jaar leerden zopas reanimeren dankzij Rotary Ieper, het Jan Yperman Ziekenhuis en het Rode Kruis. Jong geleerd is immers oud gedaan.

EHBO is een eindterm in het secundair onderwijs. Scholen vullen zelf in hoe ze die kennis tot de leerlingen brengen. In Ieper werd dat mede mogelijk gemaakt dankzij de plaatselijke Rotary-vereniging. Die ontving in 2009 een belangrijke geldsom via een legaat van de zussen Lucienne en Jacqueline Deryckere. De zussen koppelden aan dat legaat een voorwaarde: het geld zou ingezet moeten worden op een manier dat het de bevolking van de stad Ieper ten goede komt. Een deel van dat geld werd alvast uitgegeven aan projecten met de Voedselbank en rond dyslexie. Nu was het de beurt aan de zesdejaars van de stad.

Vier artsen van het Jan Yperman Ziekenhuis gaven een intensieve training aan de Ieperse leerkrachten L.O. De reanimatiepoppen en AED-toestellen werden achteraf ook aan de leerkrachten meegegeven, zodat zij de kennis op hun beurt aan de leerlingen konden overbrengen. Het Rode Kruis biedt daarbij ondersteuning waar nodig. De aankoop van de reanimatiepoppen en AED-toestellen werd trouwens gefinancierd door Rotary Club Ieper, een investering van maar liefst 10.000 euro. Ook de komende jaren zal dat materiaal ingezet kunnen worden voor de nieuwe lichtingen zesdejaars.

“Tijdens de coronaperiode merkte ik dat onze kinderen te weinig van reanimatie afweten. De technieken zijn nochtans makkelijk aan te leren”, merkt dokter Isabelle Declercq op – een van de artsen die de training gaf. “Ik nam deze bedenking mee naar de ouderraad van het Ieperse Lyceum. Daar werd het idee opgepikt door een lid van de serviceclub Rotary Club Ieper en ging de bal aan het rollen. Ik ben Rotary Club Ieper en mijn collega-artsen Verbanck, Vaernewyck en Westelinck bijzonder dankbaar dat we met verenigde krachten generaties jongeren duurzaam kunnen opleiden.”

De aankoop van de reanimatiepoppen en AED-toestellen werd gefinancierd door Rotary Club Ieper, een investering van maar liefst 10.000 euro.

Ook Sandra Leleu, directeur Go! atheneum Ieper, is tevreden met het initiatief. “Een welgemeende dank voor dit lovend project! Dankzij de professionele tools die ons worden aangereikt kunnen onze sportleerkrachten op hun beurt de aangeboden expertise delen met de leerlingen van ons GO! atheneum Ieper. Op die manier kunnen ook wij een stukje bijdragen tot een betere, zorgzamere wereld. Top!”

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.