Cijfers tonen aan: IVF met ingevroren eicel is effectief

ingevroren eicel

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om, meestal rond hun 35ste, hun eicellen te laten invriezen. Deze kunnen ze nadien dankzij IVF laten terugplaatsen. Tot zover waren er geen cijfers bekend over de effectiviteit daarvan, maar UZ Brussel komt nu met de eerste slaagcijfers voor ons land: meer dan 40 procent van de vrouwen die eicellen laten invriezen, krijgen een kind na hun veertigste, dankzij deze methode.

Vrouwen die rond hun 35ste nog geen partner hebben, kiezen er vandaag vaker voor om eicellen te laten invriezen. Daar kunnen ze later, met of zonder partner, een beroep op doen. Maar hoe effectief is zo’n ingevroren eicel – rekening houdend met het dooiproces en IVF-traject? Toch behoorlijk effectief, zo tonen de eerste cijfers voor ons land aan. Meer dan 40 procent van deze vrouwen kregen na hun veertigste een kind, dankzij een ivf-behandeling met de ingevroren eicel. Het onderzoek van Brussels IVF is bovendien een van de eerste en grootste studies in Europa over de behandeling.

27 procent komt terug voor eitjes

De studie volgde 843 vrouwen die tussen 2009 en 2019 om niet-medische redenen hun eicellen lieten invriezen bij Brussels IVF. Hun gemiddelde leeftijd was op dat moment 36 jaar, en de meerderheid was single.

Tot mei 2022 was 27 procent van deze vrouwen teruggekeerd naar het fertiliteitscentrum voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Op dat moment was de gemiddelde leeftijd 40 jaar, en 57 procent had inmiddels een partner. De vrouwen zonder partner kozen voor donorzaad.

106 gezonde baby’s

Van de 27 procent gebruikte in totaal 48 procent hun ingevroren eicellen als onderdeel van de vruchtbaarheidsbehandeling. Gemiddeld overleefde 83 procent van de eicellen het dooiproces.

In totaal bevielen 106 vrouwen van een gezonde baby. Dit komt overeen met 46 procent van de totale groep van 231 vrouwen die terugkwamen met een kinderwens. Van de vrouwen die een behandeling met ingevroren eicellen ondergingen, kreeg 41 procent een baby. Hun gemiddelde leeftijd was 42 jaar.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.