Antwerpen heeft nu drie PIT-voertuigen (in de plaats van één)

PIT Antwerpen

ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen nemen samen twee extra PIT’s in gebruik. Dat is nodig, want vorig jaar was er het hele jaar lang, om de twee uur, een oproep. “Voor een stad als Antwerpen was één PIT te weinig.”

Sinds 8 januari 2024 rijdt er vanuit ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus een bijkomende PIT. De tweede PIT start op 1 april, en zal vanuit GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius rijden.

“Vorig jaar waren er 4457 ritten. Als de PIT niet beschikbaar was, of een te lange aanrijtijd had, stuurde de 112-centrale ofwel een MUG met een ambulance uit, of riep ze een PIT op van de ziekenhuizen van Lier of Reet”, vertelt Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim. “Voor een stad als Antwerpen was één PIT te weinig.”

Een PIT vult de ruimte in tussen een ambulance en een MUG. De noodcentrale (112) stuurt een PIT als iemand er ernstig, maar niet levensbedreigend aan toe is. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met suikerziekte en een te lage suikerspiegel, ​ iemand met pijn op de borst, iemand die kort van adem is of niet meer bewust is. Ook het transport van een patiënt van het ene naar een ander ziekenhuis gebeurt in principe met een PIT. ​ 

Met de twee extra PIT’s gaat Ziekenhuis aan de Stroom in op een oproep van de federale overheid om het aantal PIT’s uit te breiden. In totaal zal ZAS in de stad Antwerpen vier MUG’s en drie PIT’s hebben. ​ 

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.