Een ‘dikke merci’ in Sint-Gerardus: een loyale familie

Dikke Merci

Wat maakt jouw werk aangenaam? Mensen helpen, uiteraard, maar wellicht denk je ook onmiddellijk aan enkele collega’s. Zij bepalen de sfeer op het werk en helpen je wanneer nodig uit de nood. Dat is ook het geval in Sint-Gerardus, dat deel uitmaakt van Stijn vzw. Ann Volders (51) en Sietse Groenen (47) zijn er al bijna tien jaar ‘beleidspartners’, een samenwerking die het puur professionele overstijgt.  

Sint-Gerardus maakt deel uit van Stijn vzw en bevindt zich in het groene Diepenbeek. In deze zorgorganisatie kunnen mensen met een motorische beperking terecht voor ondersteuning. MFC Sint-Gerardus, waar Sietse en Ann werken, begeleidt minderjarigen, van peuter tot jongvolwassene. Op de campus is er ook een peutertuin– al zal die weldra verhuizen – en twee scholen.  

Dag Sietse, hoelang werken Ann en jij al bij Sint-Gerardus? 

Sietse: “Ik kwam hier ongeveer 23,5 jaar geleden als psycholoog aan boord; het was een van mijn eerste jobs. Ann was toen al een aantal jaar aan de slag hier, als kinesist. Ondertussen zijn we allebei deel van het meubilair van Sint-Gerardus geworden. (lacht) Maar echt samenwerken doen we pas sinds een kleine tiental jaar. Daarvoor kenden we elkaar wel van ziens, maar we zaten niet in hetzelfde team dus dat contact was oppervlakkig – er werken hier ongeveer heel veel medewerkers want het MFC werkt volledig geïntegreerd samen met het BuBaeo en het BuSo op deze campus. Ondertussen zijn we allebei verantwoordelijke van een andere kernactiviteit. Ann stuurt het team van therapeuten aan, en ik het team van pedagogen, psychologen en de medewerkers van de sociale diensten. We zitten samen in het MFC beleidsteam en die samenwerking verloopt super.” 

Wat is er dan zo bijzonder aan jullie samenwerking? 

Sietse: “Onze jobs zijn uitdagend. Als leidinggevenden moeten we oog hebben voor allerlei verschillende dingen: het welzijn van onze zorggebruikers en onze collega’s, de inhoud van onze deskundige dienstverlening met steeds hogere kwaliteitseisen, nieuwe wetenschappelijke inzichten en nieuwe regelgeving. Ook is het belangrijk dat de boel blijft draaien. Nieuwe medewerkers aantrekken wordt steeds moeilijker. Zowel in mijn als in Anns teams zijn er momenteel enkele medewerkers zwanger, en in onze setting moeten die meteen vervangen worden. Dat is pittig, en net daarom is het zo fijn dat er collega’s zijn op wie je kan steunen. Dat is bij Ann echt het geval. Haar engagement is zo groot en ze is ontzettend loyaal aan Sint-Gerardus en aan de kinderen en jongeren. We werken ook al zo lang samen; op den duur ontstaat er een vriendschapsband. Toen ik tijdens de eerste lockdown ziek en met corona alleen aan huis gekluisterd zat met twee jonge kinderen, zorgde zij samen met nog enkelen ervoor dat ik boodschappen had. Onze band overstijgt ondertussen het professionele, en dat is zo fijn.” 

Jullie werken hier allebei al opvallend lang. Wat maakt van Sint-Gerardus een goede werkplek?  

Sietse: “Ja, dat is gek. Ik begon hier op jonge leeftijd zonder al te veel verwachtingen, maar op een bepaalde manier kruipt deze plek onder je vel. Het is een job die ontzettend veel voldoening geeft. Ik werkte bijvoorbeeld 17 jaar op de afdeling van de jongeren. Een puber zien en helpen uitgroeien tot een jongvolwassene en die persoon later als volwassene weer tegenkomen in de stad, dat is bijzonder. De baseline van Sint-Gerardus is ‘Samen zorgen, zelf kunnen’, want de kinderen worden hier gestimuleerd om zo zelfredzaam mogelijk te worden. Dat kan je doortrekken naar de medewerkers. Wij zijn er voor elkaar, maar iedereen werkt vanuit zijn eigen deskundigheid en kracht.” 

Tot slot: waarom verdient Ann deze mooie bloemen? 

Sietse: “Momenteel maakt ze in haar privéleven een moeilijke periode door, en ik wil haar een hart onder de riem steken. Zij was de eerste persoon waar ik aan dacht toen ik de INFUUS-oproep zag, maar eigenlijk lopen er hier zoveel fantastische collega’s rond die een boeket verdienen. Ik heb het genoegen samen te mogen werken met mensen die zich stuk voor stuk met een groot hart inzetten voor de zorg.” 

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.