Ludieke video spoort mannen aan tot zelfonderzoek

zelfonderzoek video

Kliniek Sint-Jan wil mannen sensibiliseren voor prostaatkanker en teelbalkanker. Met een grappige video toont uroloog Sam Ward hoe je een zelfonderzoek kan doen… met kiwi’s.

De jaarlijkse internationale Movember-campagne is weer van start gegaan. Naar jaarlijkse traditie zet ook Kliniek Sint-Jan haar schouders eronder. Want één op de acht mannen krijgt ooit in zijn leven te prostaatkanker. Bij mannen tussen 20 en 35 jaar is teelbalkanker zelfs de meest voorkomende kankersoort. Voor beide ziekten is vroegtijdige opsporing cruciaal, want dat is de meest efficiënte manier om de verdere ontwikkeling van kanker tegen te gaan en zo levens te redden. Die vroegtijdige opsporing is bij teelbalkanker mogelijk door een eenvoudig zelfonderzoek.

Maar hoe doe je zo’n zelfonderzoek best? Voor de gelegenheid legt dokter Sam Ward, uroloog in de kliniek, dat op speelse wijze uit.

Met deze lichte en humoristische video hoopt Kliniek Sint-Jan dat het taboe op het onderwerp een beetje vermindert, zodat preventieve handelingen als iets heel normaal gezien worden. “We sporen mannen dan ook aan om hun gezondheid zelf in handen te nemen door zich regelmatig te laten screenen op prostaatkanker en hun teelballen zelf te onderzoeken. Negeer geen signalen of symptomen en aarzel nooit om een gezondheidsprofessional te raadplegen. Samen kunnen we een verschil maken in de strijd tegen deze kankertypes”, aldus het ziekenhuis.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.