Thuisverpleegster ontwerpt opbergbox: “Alles opbergen én overzicht bewaren”

Opbergbox

Thuisverpleging doet steeds meer complexe zorg, en dat resulteert en meer medisch materiaal. Hoe moet dat allemaal in de beperkte kofferruimte passen? Thuisverpleegster Veerle Vanoverschelde zocht én vond – samen met professionele partners – een oplossing: een nieuw ontworpen opbergbox.

All-in-the-box auto-opberghulp. Zo heet de nieuwe uitvinding die Veerle Vanoverschelde, referentieverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis, samen met enkele studenten productontwikkeling ontwierp. Het is een handige opberghulp voor het veilig stockeren van medische verpleegmaterialen.

“Doordat de zorg die wij als thuisverpleging geven, complexer wordt, neemt ook het medisch verpleegmateriaal sterk toe. We moeten dat allemaal stockeren in een beperkte kofferruimte, dat is niet evident”, vertelt Veerle Vanoverschelde. “Daarom zijn we tijdens de ontwikkeling van de box gaan nadenken over hoe we alles efficiënt kunnen opbergen, en toch een goed overzicht kunnen bewaren. Het is heel leuk om te zien hoe mijn oorspronkelijk idee verder is geëvolueerd tot deze handige oplossing.”

Veerle ontwierp de box dus niet alleen. Ze kreeg hulp van studenten productontwikkeling van Howest en Universiteit Antwerpen. Het finale ontwerp werd doorontwikkeld door Verhaert Masters in Innovation. Eind 2022 werden uiteindelijk 4 prototypes uitgebreid getest door thuisverpleegkundigen en zorgkundigen. Eén opberghulp kwam naar voren als meest overzichtelijk, praktisch én hygiënisch.

“De opbergbox ontstond in co-creatie, en dat is zeer belangrijk”, vult ook Gerd Van Cauteren, coördinator Designlab bij Verhaert Masters in Innovation aan. “Elke stakeholder, van zorgverlener tot logistieke afdeling en financiële diensten, bracht vanuit diens eigen expertise een inbreng. Zo vielen de puzzelstukjes soepel in elkaar.”

Alvast 600 collega’s van Wit-Gele Kruis krijgen de handige opberghulp in hun dienstwagen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.