Ook Tijmen Govaerts op de fiets voor COPD

AZ Sint-Maarten_COPD-dag_foto 2

Voor het tweede jaar op rij nam AZ Sint-Maarten aan de COPD Bike Challenge om aandacht te vestigen op de longziekte COPD. Acteur en Mechelaar Tijmen Govaerts nam de eerste kilometers voor zijn rekening.

Om de longziekte COPD en het nut van pulmonaire revalidatie beter bekend te maken bij huisartsen, patiënten en het grote publiek, nam AZ Sint-Maarten op woensdag 15 november, Wereld COPD-dag, deel aan de COPD Bike Challenge. 32 artsen, medewerkers en patiënten gaven het beste van zichzelf. In totaal fietsten ze 32 kilometer bij elkaar, en dat op twee ergonomische fietsen in de hal van het ziekenhuis. Dat betekent dat men elkaar afloste; vier uur lang fietste iedere deelnemer een kwartier.

Tijmen Govaerts, vooral bekend van de Vlaamse serie 1985, beet de spits af. Hij is zelf ook longpatiënt. “Al van zolang ik me kan herinneren, ben ik hier door de artsen goed geholpen. Dit was mijn kans om eens iets terug te doen”, vertelt de Mechelaar. “Sporten vormt geen obstakel voor me als longpatiënt, zolang ik het op mijn eigen tempo doe. Hoe meer ik sport, hoe beter ik me zelfs voel.”

Een hart onder de riem

COPD is de chronisch obstructieve longziekte waarbij de luchtwegen en de longblaasjes zijn aangetast. Bijna 400 miljoen mensen wereldwijd hebben te kampen met de ziekte. Patiënten hebben last van hoest, kortademigheid en kunnen minder goed inspanningen doen. De meest voorkomende oorzaak is roken, maar ook luchtvervuiling of erfelijke belasting kunnen hiertoe bijdragen. Behalve rookstop en inhalatiemedicatie is het onderhouden van een goede fysieke conditie een van de belangrijkste behandelingen. Voor dit laatste kunnen patiënten dan ook longrevalidatie opstarten

“Het was fantastisch: iedere deelnemer straalde door de motivatie. Laat dit een hart onder de riem zijn voor alle longpatiënten die dagelijks moeite hebben om hun inspanningsvermogen op peil te houden”, besluit dokter Jouke De Regt, pneumologe bij AZ Sint-Maarten en organisator van het evenement.

Het initiatief voor de Bike Challenge komt van farmabedrijf Chiesi. Het bracht een mooie som sponsorgeld in het laatje, dat onder meer wordt besteed aan de actie Kom op tegen Kanker.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.