Campagne: ‘longkanker is géén keuze’

Longkanker

Bijna een op de drie Belgen vindt longkanker een zelf veroorzaakte ziekte. Dat vooroordeel wil patiëntenorganisatie Prolong vzw met een nieuwe campagne uit de wereld helpen. “Mensen met longkanker hebben je steun nodig, niet je oordeel”, klinkt het.

Longkanker is vandaag bij mannen de tweede en bij vrouwen de derde meest voorkomende kanker in ons land. Jaarlijks krijgen zo’n 9.000 Belgen de diagnose. Toch is er nog veel onwetendheid over de ziekte. Een bevraging die Prolong vzw bij 1.000 Belgen liet uitvoeren, toont aan dat ruim 41 procent van de Belgen bijvoorbeeld niet weet dat longkanker veelal te genezen is. Dat gebrek aan kennis zorgt ervoor dat longkanker nog vaak in een taboesfeer drijft. Zo beschouwt 71 procent van de respondenten longkanker als een zelfgekozen ziekte. Bijna een op de drie (30 procent) zegt dat de ziekte (deels) de eigen schuld van de patiënt is. Men redeneert dat het te maken heeft met (vroeger) rookgedrag. Maar ook pech speelt mee; iedereen kan longkanker krijgen – al lopen (ex-)rokers meer risico.

Maar zelfs al heb je gerookt, dan nog kies je niet bewust voor longkanker. Kristien (55) werd vijf jaar geleden voor het eerst geconfronteerd met de ziekte. Ze rookte al van haar veertiende en merkte vaak in non-verbale communicatie van anderen dat ze een oordeel klaar hadden. “Zo van ‘gerookt zeker?’, en dan een ja-knik en gefronste wenkbrauwen… Ze zeggen het dan wel niet, maar toch voel je hun oordeel. Terwijl je wil antwoorden ‘et alors’?”, zegt Kristien. Ook voormalig VRT-nieuwsanker en gerechtsjournalist Leo Stoops (74) ervaarde die schroom. Hij had al veertig jaar niet meer gerookt toen hij in 2009 longkanker kreeg. “Mijn longen waren rookvrij. Toch zei ik er telkens automatisch bij: ‘Ik heb longkanker maar niet door te roken’. Ik had het gevoel dat ik me moest verantwoorden tegenover anderen”, zegt hij.

Het feit dat longkanker nog steeds in de taboesfeer zit, heeft een invloed op de patiënten, zegt Prolong vzw. Vandaar de nieuwe campagne: Mensen met longkanker hebben je steun nodig; niet je oordeel. Op de website prolong.be vind je meer getuigenissen, en concrete tips om mensen met longkanker te steunen.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.