‘Bloemenkaartje’ aan de deur wijst op sereniteit

Bloemenkaartje

In A.S.Z. hangt men voortaan een ‘bloemenkaartje’ aan de deur van een patiëntenkamer waar de patiënt zich aan het einde van zijn leven bevindt. Dit eenvoudige communicatiemiddel moet zorgen voor meer sereniteit.

In een patiëntenkamer komen velen gezichten: artsen, verpleegkundigen, technici, schoonmaakpersoneel, logistieke medewerkers… Om te zorgen voor de nodige sereniteit indien nodig, introduceerde het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis, dat campussen heeft in Aalst, Geraardsbergen en Wetteren, het ‘bloemenkaartje’. Dit is een bescheiden deurhanger, ‘een symbool van mededogen en respect’, klinkt het.

Het eenvoudige maar doeltreffende initiatief komt van Frans Van Der Veken, coördinator van het Palliatief Support Team (PST). Hij haalde zijn inspiratie bij AZ Maria Middelares, waar men spreekt van het ‘vlinderkaartje’.

“Het ‘Bloemenkaartje’ is meer dan een stukje karton; het is een krachtige boodschap van medeleven en begrip dat zorgt voor sereniteit voor palliatieve patiënten en hun naasten. Dat kan gaan over een therapiestop op de dienst intensieve zorgen, maar ook over palliatieve sedatie, euthanasie of een doodgeboorte op de kraamafdeling. Het herinnert ons eraan dat het niet altijd woorden zijn die troost bieden, maar ook bepaalde acties bijvoorbeeld het bieden van een luisterend oor”, klinkt het bij A.S.Z.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.