Opvallend meer aanmeldingen bij obesitascentrum

Obesitascentrum

Het obesitascentrum van AZ Sint-Maarten ontving zopas de duizendste aanmelding. Ze merken dat het aantal personen met overgewicht stijgt.

De afgelopen drie jaar deden al duizend mensen een beroep op het obesitascentrum in Mechelen. “Steeds meer mensen vinden de weg naar ons. Dat komt enerzijds door maatschappelijke veranderingen in het eetpatroon en in lichaamsbeweging, maar ook door de toenemende deskundigheid en expertise in behandelmogelijkheden”, verklaart obesitascoördinator en diëtiste Eva Keldermans de opvallende stijging.

“Tijdens het wekelijkse obesitasoverleg bekijken alle betrokken disciplines de behandelmogelijkheden per patiënt om zo optimale zorg en begeleiding aan te bieden. Afhankelijk van het medische profiel en de verwachtingen van de patiënt overwegen we de verschillende opties. Zo stippelen we een traject uit dat de patiënt helpt evolueren naar een gezonde levensstijl op lange termijn.”

Het obesitascentrum werkt nauw samen met kinesitherapeuten, een psycholoog, artsen gespecialiseerd in endocrinologie, algemene en abdominale heelkunde, gastro-enterologie, fysische geneeskunde en revalidatie. Zowel een niet-operatief als chirurgisch behandelplan op maat is mogelijk. Vanaf 2024 start het centrum ook met groepstrajecten voor patiënten die geen operatie laten uitvoeren. Zij engageren zich er gedurende een jaar voor om samen te werken naar een meer gezonde levensstijl.

“Hoe ze deze levensstijl ontwikkelen, leren ze tijdens groepssessies die focussen op voeding, beweging, psychologische begeleiding en meer. Ze komen in contact met lotgenoten en betalen bovendien minder door het groepstarief, wat dezelfde kwaliteit van begeleiding garandeert”, zegt Eva. “We hebben al positieve ervaringen met groepssessies rond voedingsadvies voor personen die een operatie ondergaan.”

Obesitascentrum AZ Sint-Maarten
Het enthousiaste team zorgverleners van het obesitascentrum van AZ Sint-Maarten.

LEES MEER OP INFUUS.BE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

REACTIES

Trending

Infuus nieuwsbrief

Straffe verhalen van, door en voor zorgprofessionals – maandelijks in jouw mailbox afgeleverd.